Harmóniában vagyok a testemmel

Harmóniában vagyok a testemmel

Fekete Linda színésznő- énekesnő nevét és arcát ma már szinte mindenki ismeri. Hétköznap esténként láthatjuk a Drága örökösök című sorozatban életvidám Anikójának szerepében. Közben koncertezik a zenekarával, szinkronizál, otthon makramézik, sőt, azt is elárulta, hogy a szobalány-szerep sem áll tőle távol. De vajon hogyan figyel oda az egészségére?

- A tévésorozat forgatása kemény munka, ráadásul nagyon korán kezdődnek a forgatások a vidéki helyszínen. Hogy bírod a hajnali felkelést?

-        Azt mondják, hogy van a pacsirta- típus, meg a bagoly- típus, én pedig a kakukkfióka vagyok. Nem tudok sokáig fennmaradni, de koránkelni sem szeretek. Amikor forgatási nap van, előző este megpróbálok korábban lefeküdni. Ilyenkor stresszel a tudat, ha már csak néhány órát tudok aludni. Most, a sorozat alatt megtapasztaltam, hogy bele lehet ebbe szokni. Szükségem van a reggeli indulás előtti énidőre. Minden napot úgy indítok, hogy készítek egy pakolást uborkából, ezt teszem a szemeimre, citrommal átkenem az arcom, és jéghideg vízzel mosakodom. Mire kiérek a forgatás helyszínére, már pörgök. Kérdezik is sokszor a kollégák, hogy vagyok erre képes, de az az igazság, hogy muszáj önmagamat felpörgetnem, különben elaludnék. Már reggel viccelődöm, nevetgélek, ezzel doppingolom fel önmagam, és a többi stábtagot is.

- Az uborkapakoláson kívül még arra is muszáj időt szakítanod, hogy indulás előtt tornagyakorlatokat végezzé

-  Igen, bár sokak szerint ez már függőségnek minősül. Ilyen téren valóban megszállott vagyok. Felkelés után, pizsamában, saját testsúllyal edzem. Ez minden nap másfél órát jelent. Hétvégén is. Nem hagyhatom ki. Olyan opció nincs. Tudom, hogy kellene pihenőnapokat is tartanom, de képtelen vagyok leállni. Ugyanazokat a gyakorlatokat végzem évek óta, csak emelem a tétet. Most már ötszázakat csinálok egy- egy gyakorlatból.

Harmóniában vagyok a testemmel

-    Mi történik, ha jelez a tested, hogy valami nincs rendben?

-  Ebben én a legrosszabb fajtához tartozom: ha valamilyen tünetet észlelek magamon, leülök a számítógéphez, és kutatni kezdek az interneten. Aztán olyan infókat találok, amitől halálfélelmem lesz… Bevallom, hogy orvoshoz csak akkor megyek, ha már komoly a baj, akkor is az utolsó utáni pillanatban. Pontosan tudom, hogy ez nagyon nagy felelőtlenség, mindenkit le is beszélek az internetes tanácsok olvasgatásáról. Elsősorban a gyógynövényalapú készítményeket részesítem előnyben, de van az a helyzet, amikor szó nélkül beszedem a gyógyszereket is. Rendszeresen kínoz fejfájás, arra például azonnal bekapok egy pirulát, mert tudom, hogy pokoli fájdalmain tudnak lenni, amit nagyon nehezen viselek, és a munkám miatt is muszáj, hogy tudjak koncentrálni.

-   Jársz rendszeresen különböző szűrésekre, vizsgálatokra?

-   A megelőzést nagyon fontosnak tartom. Nem mondom, hogy ebben én vagyok a követendő példa, de nem hanyagolom el magam.Azt gondolom, hogy jó harmóniában vagyok a testemmel. Figyelek a szükségleteimre. Néhány évvel ezelőtt kiszakadt a gerinc sérvem. Műteni nem kellett, de nem volt kellemes. Hiába kaptam gyógyszereket, infúziót, nem igazán segített. Ráadásul a színpadon mozognom, táncolnom kell, így sürgősen megoldást kellett találnom. Akkor ismerkedtem meg a Magyarországon még kevésbé ismert az atrapunktúra nevű keleti módszerrel. Nem kell semmiféle hókuszpókuszra gondolni, arról van szó, hogy a gyógyász az ujjaival teszi helyre a beakadt idegszálakat. Az anyukám, aki orosz származású, kitanulta ezt a technikát, és ma már mestere az atrapunktúrának. Ő kétlaki életet él, itthon is, és Franciaországban is dolgozik.

Harmóniában vagyok a testemmel

-   Énekesnőként a hangodat is karban kell tartani.

-   Rendszeresen járok foniáterhez, aki ellenőrzi a hangomat. Régebben akadtak problémáim abból, hogy nem záródtak rendesen a hangszálaim, de mára már erre is kifejlesztettem egy technikát. Egy egészen fura, vijjogó hangot adok ki magamból, ezzel teszem helyre a hangszálakat. Ha komoly a probléma, akkor csendkúrát tartok, hogy ne erőltessem, illetve sosem iszom jéghideg, vagy szénsavas italokat.

-   A táplálkozásodra is odafigyelsz?

-   Mint sokaknak, az én életemet is megkeserítette a reflux. Aki átélte, pontosan tudja, hogy milyen szörnyű érzés, amikor a gyomorsav marja a torkot. Sokszor aludni is csak nehezen tudtam emiatt. Kaptam rá gyógyszereket, ma már nincsenek tüneteim, de tudom, hogy bármikor visszatérhet, így erre is odafigyelek. Minden reggel megiszom egy egész citrom levét egy kanál olíva olajjal. Ez lúgosít. Az a baj, hogy szinte sosem reggelizem, viszont imádok éhgyomorra kávézni. Ezen muszáj lenne változtatnom, de egyelőre nem megy. Arra odafigyelek, hogy ne vigyem túlzásba a fűszeres, csípős ételek fogyasztását, mert tudom, hogy azok fájdalmas éjszakákat tudnak okozni.

Színészként mennyire nehezítette meg az életedet a karantén-időszak, illetve te hogyan védekezel a vírusok ellen?

-   Még mindig viselek maszkot, betartom a szabályokat, bárhová is kell mennem. Fertőtlenítek, mosom a kezem, és igyekszem megtartani a távolságot is a többiektől. Nincs betegség tudatom, attól nem félek, hogy megbetegszem, vagy annak komolyabb következményei lesznek, de azért óvatos vagyok. Amikor leálltak a forgatások, én tizenöt hétig voltam karanténban. Lelkileg megviselt, hogy senkivel sem találkoztam, nem voltak koncertjeim sem, és már nagyon hiányoztak a barátaim, a kollégáim. Kihasználtam az időt, megtanultam makramézni, glettelni, dalolva toltam a fűnyírót a kertben. Aztán adódott egy helyzet, és a karantén után átköltöztük Telkiből a fővárosba. Ennek leginkább praktikussági okai voltak, sokkal könnyebben tudom innen intézni a dolgaimat. Eleinte nagyon hiányzott a természet, de szerencsére néhány percre van a Városliget, ahová bármikor kimehetek sétálni. Abban mázlim van, hogy édesanyám vidéki házába is bármikor kiszaladhatok, ha kedvem támad füvet nyírni, vagy csak heverésznék kicsit a fűben.

Mit gondolsz, mikortól tudsz újra teljes gőzerővel dolgozni?

-   A színházakban egyelőre nincs túl sok munka, és egyelőre nem is lehetünk biztosak abban, hogy mikor indul újra az élet. Szeretem a biztonságot, így sok hirdetésre jelentkeztem. Nekem nem derogál a munka. Beadtam a jelentkezésemet mindenféle állásra, asszisztensnek, recepciósnak, fitnesz tanácsadónak is el tudnám képzelni magam. Négy nyelven beszélek folyékonyan, így abból is meg tudnék élni, ha úgy adódna. Néhány hétre el is mentem egy szállodába, alkalmi munkaként szobalány voltam. Nagyon jó lecke volt ez nekem, de az az igazság, hogy szerettem. Mindezzel együtt örök optimista vagyok, bízom abban, hogy hamarosan újabb feladatokkal találnak meg a rendezők, és a koncertjeink is gyakoribbak lesznek. Jelenleg az Intermezzo Latin Clubnevű saját formációmmal járjuk az országot, latin zenével szórakoztatjuk a közönséget.

Harmóniában vagyok a testemmel

Névjegy:

Fekete Linda

Érettségi után a Gór Nagy Mária színitanoda növendéke lett, majd felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2009-ben diplomázott. Országos ismertséget Bujtor István Zsaruvér, csigavér című sorozatában, illetve a Tímár Péter által rendezett Csating minden című filmmel szerzett. Tagja volt a szombathelyi Weöres Sándor Színháznak, ma szabadúszóként több teátrum előadásában játszik.

fontosabb színházi szerepei: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Eszter), Berlin blues (Katrin), A dzsungel könyve (Ká), Jézus Krisztus Szupersztár (Mária Magdolna), Kabaré (Sally), Ivanov (Avdotya), A falu rossza (Csapóné), Játszd újra, Sam! (Nancy)

filmek, tévésorozatok: Zsaruvér, csigavér, Casting minden, Oltári csajok, A tanár, Drága örökösök.

szólólemezei: Álomelnök úr, Az utolsó szó a szerelemé

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek