Hármas veszély a változókor után?

Hármas veszély a változókor után?

A csontritkulás, az emlőrák és a szív-érrendszeri megbetegedések a változókor utáni életszakaszba érő hölgyeket leginkább veszélyeztető betegségek. A posztmenopauzális, azaz a változókor utáni korban lévő nők esetében e három veszélyes kór kialakulásának rizikója jelentősen megemelkedik. Megfelelő életmóddal, komplex egészségszemlélettel és szükség esetén komplex terápiával azonban igen hatékony lehet a megelőzés.

Tények és tévhitek a posztmenopauzáról

A változókor, azaz a menopauza - a hangulatingadozások és egyéb kísérőtünetek mellett - több hormonális változást indít el a női szervezetben: többek között csökken az ösztrogénhormon szintje. A legtöbben úgy gondolják, hogy a posztmenopauzális kor az utolsó havi vérzés utáni 2-3 éves időszakot jelenti csupán. Azonban a változókor utáni időszak éppen ezeket az éveket követően kezdődik és élethosszig tart.


Veszélyek 50 felett

A hormonális rendszerben bekövetkezett változások - ha nem megfelelő életmóddal párosulnak - épp a három leggyakoribb népegészségügyi probléma, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az emlőrák kockázatát emelik jelentősen a változókor utáni hölgyek körében.

Minden második nő számolhat azzal, hogy élete hátralévő részében valamilyen oszteoporotikus eredetű törést szenvedhet el: Magyarországon minden 30 percre jut egy csigolyatörés.

Hazánk szintén vezető helyen van a szív- és érrendszeri megbetegedésekben és ehhez a szomorú eredményhez a posztmenopauzális korban lévő hölgyek is "jelentősen hozzájárulnak": az összes női halálozás több mint 50 százalékáért a szív- és agyérrendszer megbetegedései a felelősek.

Az emlőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat. 8500 újonnan felfedezett emlőrákos esetet regisztrálnak Magyarországon évente, a legtöbb női emlőrákot pedig épp a 60-64 éves korcsoportban fedezik fel.

Komplex törődés

E három betegség azonban nem csak külön-külön, hanem egymással párhuzamosan is felléphet. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is számos közös elem felfedezhető. A dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód mindhárom probléma előfordulásának kockázatát növelheti. A csontritkulás és a szívbetegségek kialakulása között közvetlen kapcsolatot is felfedeztek a kutatók, az életkor pedig az emlőrák kialakulásának önálló rizikófaktora!

A megoldást a változókor utáni egészség megőrzésére való törekvés jelenheti. Ez olyan komplex szemléletet kíván mind a veszélyeztetett hölgyek, mind a kezelőorvosok részéről, amely egyidejűleg célul tűzi ki a változókor utáni csontritkulás kezelését, valamint az emlőrák gyakoriságának és a szív- érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezők csökkentését.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek