Hirdetés
Hányinger, utazási betegség

Hányinger, utazási betegség

Az utazási betegség – orvosi nevén kinetózis – jellemző tünetei az ólmos fáradtság, aluszékonyság, szédülés, émelygés, sőt hányás. Sokan érzik ezeket a tüneteket repülőn, autóban, buszon, hajón, de van, akinél a hintázás vátja ki a rosszullétet. A romlott étel vagy egy betegség okozta hányással ellentétben a kinetózis nem enyhül a hányás után sem, kizárólag akkor, ha a mozgás megszűnik. Az émelygés mindenki számára megterhelő, sőt megkeseríti az utazást, hiszen előre lehet számítani az időnként szinte elviselhetetlenül kellemetlen közérzetre.

Oka

Feltételezések szerint a jelenség oka az, hogy utazás közben a látás és az egyensúlyérzékelés egymásnak ellentmondó jeleket küld az agynak, ahol a hányásközpont található. A belsőfül jelzi ugyan, hogy mozgást észlel, viszont a szem nem érzékeli a helyváltoztatást. Nem véletlen, hogy gyakran akkor lép fel hányinger, amikor az utas lefelé nézve olvas, tehát a szem nem követi a külvilágot, a jármű útját. A panasz 2 év alatti gyermekek esetében alig fordul elő. A leginkább érintett korosztály általában a 6-12 éves gyermekek köre, azonban többségük kinövi az erre való hajlamot. Felnőtt korban a hányinger gyakrabban érinti a nőket.

Hányinger, utazási betegség

Megelőzése

Ha már nem tudja elkerülni az utazást, a panaszok enyhítésének a legegyszerűbb módja, ha az ember  a mozgó jármű ablakán kifelé néz. Ennél is jobb eséllyel kerüli el a hányingert, ha nem forgatja jobbra-balra a fejét, hanem mereven egy pontra szegezi a tekintetét és beengedi a friss levegőt. Kinetózisra kaphatók olyan gyógyszerek, amelyek a hányinger és a hányás megelőzésére, kezelésére, és a rossz közérzet enyhítésére javasoltak. Az utazással járó kellemetlen tünetek megelőzhetők, ha indulás előtt fél órával vesszük be a készítményt, amely hatását általában hosszan, akár 4-6 órán át is kifejtheti. Fontos tudni, hogy a hányingert csillapító termékeknek általában  enyhe álmosító hatásuk van, valamint  nem szabad elfelejteni azt sem, hogy biztonsággal kizárólag az előírt adagolásban használhatók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend