Hányinger, utazási betegség

Hányinger, utazási betegség

Az utazási betegség – orvosi nevén kinetózis – jellemző tünetei az ólmos fáradtság, aluszékonyság, szédülés, émelygés, sőt hányás. Sokan érzik ezeket a tüneteket repülőn, autóban, buszon, hajón, de van, akinél a hintázás vátja ki a rosszullétet. A romlott étel vagy egy betegség okozta hányással ellentétben a kinetózis nem enyhül a hányás után sem, kizárólag akkor, ha a mozgás megszűnik. Az émelygés mindenki számára megterhelő, sőt megkeseríti az utazást, hiszen előre lehet számítani az időnként szinte elviselhetetlenül kellemetlen közérzetre.

Oka

Feltételezések szerint a jelenség oka az, hogy utazás közben a látás és az egyensúlyérzékelés egymásnak ellentmondó jeleket küld az agynak, ahol a hányásközpont található. A belsőfül jelzi ugyan, hogy mozgást észlel, viszont a szem nem érzékeli a helyváltoztatást. Nem véletlen, hogy gyakran akkor lép fel hányinger, amikor az utas lefelé nézve olvas, tehát a szem nem követi a külvilágot, a jármű útját. A panasz 2 év alatti gyermekek esetében alig fordul elő. A leginkább érintett korosztály általában a 6-12 éves gyermekek köre, azonban többségük kinövi az erre való hajlamot. Felnőtt korban a hányinger gyakrabban érinti a nőket.

Hányinger, utazási betegség

Megelőzése

Ha már nem tudja elkerülni az utazást, a panaszok enyhítésének a legegyszerűbb módja, ha az ember  a mozgó jármű ablakán kifelé néz. Ennél is jobb eséllyel kerüli el a hányingert, ha nem forgatja jobbra-balra a fejét, hanem mereven egy pontra szegezi a tekintetét és beengedi a friss levegőt. Kinetózisra kaphatók olyan gyógyszerek, amelyek a hányinger és a hányás megelőzésére, kezelésére, és a rossz közérzet enyhítésére javasoltak. Az utazással járó kellemetlen tünetek megelőzhetők, ha indulás előtt fél órával vesszük be a készítményt, amely hatását általában hosszan, akár 4-6 órán át is kifejtheti. Fontos tudni, hogy a hányingert csillapító termékeknek általában  enyhe álmosító hatásuk van, valamint  nem szabad elfelejteni azt sem, hogy biztonsággal kizárólag az előírt adagolásban használhatók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek