Hány éves Ön valójában?

Hány éves Ön valójában?

Hányszor jövünk zavarba, ha meg akarjuk saccolni ismeretlen ismerősünk korát? 35 évesnek tűnik, aztán jól meglepődünk, amikor kiderül, hogy most töltötte be az 51. évet. Az egyik ember gyorsan, a másik lassan öregszik, s ennek okait sokszor nem csak a körülményekben kell keresni.

A korral együtt járó leggyakoribb panaszok

1. Gyengül az immunrendszer védekező képessége. Idős korban mintha a szervezet védtelenné válna a fertőzésekkel szemben. Gyakran előfordul, hogy egy enyhe megfázásnak tüdőgyulladás a vége, az influenza járványok is komoly kockázattal járhatnak.

Tipp: Minden mozogjon legalább 15-20 percet, a hideg időben se feledkezzen meg a lakás szellőztetéséről!

2. Megváltozik az éhség – és szomjúságérzet. Bizonyára többeknek feltűnt, hogy az idős emberek feltűnően keveset isznak, és étvágytalanok annak ellenére, hogy nincs semmilyen szervi betegségük. Az étvágytalanság oka lehet a szag- és ízérzékelés megromlása, a nyáltermelődés csökkenése.

Tipp: Tegye rendszeressé az étkezést és a folyadékfogyasztást, készítse ki már reggel a napi szükséges folyadékmennyiséget!

3. Elhízás. Az évek számának növekedésével párhuzamosan az anyagcsere folyamatosan lassul, a fizikai aktivitás csökken, mindezek következtében a szervezet kevesebb energiát igényel. A folyamatot nem feltétlenül kiséri étvágytalanság, sőt, az étkezés egyre fontosabb tevékenységgé válik, s ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit elhasználunk, elkerülhetetlen az elhízás.

Tipp: Naponta többször (ideális esetben minden étkezéskor)  fogyasszon bőségesen könnyen emészthető gyümölcsöt, zöldséget!

Hány éves Ön valójában?

4. Megjelennek a ráncok. A bőr öregedése egy dehidratációs folyamat következménye, mely a test víztartalmának csökkenésével jár. Ezen folyamat a sejtek zsugorodását, sorvadását jelenti. Ahogy a bőr víztartalma csökken, rugalmatlanná válik, durva, száraz érdes tapintású lesz, majd hámlani, a ráncok pedig mélyülni kezdenek.

Tipp: A hidratálással megelőzheti a bőr kiszáradását, elkerülheti a kellemetlen, feszülő érzést! (lásd cikkünk a hidratálásról a 42. oldalon)

5. Magas vérnyomás. A vérnyomásunk már a megszületésünk után emelkedik, majd eléri a klasszikusnak mondott 120/80 Hgmm értéket, s 40 év kor felett ismét emelkedni kezd. A magas vérnyomás növeli az érelmeszesedés és a általában a szív –és érrendszeri betehógségek kockázatát.

Tipp: Ha önnek 140/90 Hgmm feletti a vérnyomása, ne hanyagolja el, forduljon orvoshoz!

6. Tipikusan időskori probléma a vizelettartás nehézsége, ami nemcsak fizikai, hanem súlyos lelki terhet jelent.

Tipp: Ne restellje a betegséget, a vizelettartási panaszokat néhány vizsgálat után azonosítani tudják a nőgyógyászok, az urológusok.

7. A kor előrehaladtával együtt jár a csontritkulás, vagyis a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Ennek következtében a csontok törékenyebbek lesznek, súlyos esetben akár spontán is eltörhetnek.

Tipp: Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket (tejtermék, olajos magvak, káposzta)!

Tudja meg, hány éves Ön valójában! A Patika Tükör októberi számában megtalálja tesztünket!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek