Hangulatjavító ételek? Ne dőlj be nekik!

Hangulatjavító ételek? Ne dőlj be nekik!

A bánatevés alkalmával leggyakrabban választott ételek, például a fagylalt és a pizza valójában nem vidít fel – derül ki egy friss kutatásból, amely széles körben elterjedt tévhitet cáfol meg.

2014.10.14

Akinek rossz napja van, hajlamos olyan falatok után nyúlni, melyektől vigaszt remél. Amerikai tudósok szerint azonban teljesen mindegy, hogy az illető jégkrémet vagy sárgarépát választ, mert ugyanolyan sebességgel és mértékben áll helyre a hangulata. Az eredmények segíthetnek a fogyni vágyóknak az álomsúly elérésében.

A felmérés alkalmával 100 főiskolai hallgatót kértek meg, hogy rangsorolják a kedvenc „bánatételeiket”. Utána rossz hangulatot idéztek elő náluk, mégpedig szomorú filmrészletek segítségével. A diákok fele a kedvenc csemegéjét kapta, a többiek pedig olyat, ami ízlett ugyan nekik, de nem tartozott az ilyenkor megszokott ételek közé.

Hangulatjavító ételek? Ne dőlj be nekik!

Az étkezés végeztével a szakértők megkérdezték tőlük, hogyan érzik magukat. Mindannyian jobban voltak – függetlenül attól, hogy mit ettek. A kísérletet megismételték úgy is, hogy a résztvevők fele bánatételt kapott, a többiek pedig semmit. Néhány perc múlva mindannyian egyformán hangulatjavulásról számoltak be, amiből az következik, hogy az említett táplálékoknak semmi közük a kedvhez.

„Noha sokan hiszik, hogy a bánatételek hangulatjavító hatással bírnak, valójában semmilyen előnnyel nem rendelkeznek” – fogalmazott a kutatást vezető Traci Manni, a Minnesotai Egyetem munkatársa.

A szerzők hozzátették: a tanulmánynál korlátot jelentett, hogy csak egyfajta rosszkedvet vettek górcső alá, tehát a filmek okozta szomorúságot, továbbá nem valós élethelyzetben figyelték meg az ételek hatásait.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek