Hamis botox

2004 novemberében négy ember esett áldozatául a botulizmus néven ismert ritka, ám annál súlyosabb betegségnek a nem megfelelő, és engedély nélküli Botox miatt az Egyesült Államokban. Az esetek részletes elemzése nemrégiben az amerikai orvostársaság szaklapjában, a Journal of the American Medical Association-ban látott napvilágot.

A betegséget a Clostridium botulinum nevű baktérium által kibocsátott méreganyag, a botulinumtoxin okozza, a Botox ennek márkaneve, amit gyakran használnak kozmetikai injekciókúraként, arcsimítónak. A 2004-es floridai események kivizsgálására Daniel Chertow és orvosokból álló csoportja vállalkozott. Chertow közleményében megemlíti, hogy az engedélyezett Botox termékek tökéletesen biztonságosak, és véleménye szerint gyógyító célra csak ezeket szabadna felhasználni. A csoport kutatása során kiderítette, hogy a négy ember megbetegedését egy engedéllyel nem rendelkező, rossz minőségű anyag okozta.

A floridai klinikára ugyanis olyan hatóanyag érkezett, melynek túlságosan nagy volt a toxin-koncentrációja. A munkatársak felhígították, a hígítási eljárás azonban nem ment zökkenőmentesen, a toxin koncentrációja még mindig magas maradt, ám ezt a személyzet nem vette észre. Az egyik orvos magán és három páciensen végzett injekciókezelést, néhány napon belül idegrendszeri tünetekkel mindegyikük kórházba került. A tünetek elsősorban folyamatos gyengeség és kraniális neuropátia voltak (az arc és a nyak bizonyos idegeinek átmeneti károsodása, melyek az többek között az arcizmok mozgatásáért és a nyelésért is felelősek). Kettőjüknek légzési nehézségei is adódtak. Végül hosszas kórházi ellátás után mindannyian jobban lettek. 'Mind az orvosoknak, mind pedig a betegeknek tisztában kell lenniük a botulinum toxin kockázataival és hatásaival' - mondta Chertow.

Kapcsolódó írások