Hallászavarok

Hallásproblémák a népesség mintegy tíz százalékát érintik. A hallás a hallószerv összetettsége folytán több módon és okból sérülhet. Az okok kiderítésében és kezelésében fül-orr-gégész szakorvos és audiológus segíthet.

Környezetünk ingereit érzékszerveinkkel fogjuk fel. A hallás útján szerzett információ nagyon fontos, ám ehhez ép hallószerv és hallópálya szükséges.

A hanghullámok a dobhártya és a hallócsont láncolata után, a belsőfül folyadékrendszeréig jutnak. Itt helyezkedik el az ún. Corti szerv, melynek szőrsejtjei továbbítják a hallóideg, a hallópálya, végül az agykéreg hallásközpontjába a hangingert.

Hallászavarok

Statisztikai adatok szerint a népesség 10 százalékának van valamilyen hallásproblémája.

A hallás több szakaszon károsodhat:

  • A hangvezető rendszerben keletkezett eltérések lehetnek: fejlődési rendellenesség, fülzsírdugó, hallójárat-gyulladás, rossz fülkürt működés.

  • A középfülben heveny és idült gyulladás.

  • Hallóideg és annak pályája, illetve a hallásközpont is károsodhat, vérellátási zavar, fertőzések, toxikus anyagok, daganat következtében.

Hogyan vehetjük észre, hogy a környezetünkben valaki nem jól hall?

  • hangosan hallgatja a tévét, rádiót, és ez már a szomszédokat is zavarja

  • nem hallja a telefont, az ajtócsengőt

  • többször megszólítjuk, míg odafigyel

  • csak akkor érti igazán a beszédet, ha szemben állunk és szájról olvashat

  • hangosan beszél

  • kisgyermeknél gyanús, ha nem keresi tekintetével az erős hang irányát

Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, feltétlenül forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, ha szükséges audiológushoz. Számos esetben gyógyszerek, antibiotikumok, vagy a hallójárat kezelése, fülzsírdugó eltávolítása, orrmandula kivétele, vagy a középfül operációja megoldja a gondot. Sokszor értágító kúra is elegendő a jó hallás visszanyeréséhez.

Amennyiben gyógyszeres, vagy műtéti megoldástól nem várhatunk javulást, akkor segítenek a hallásjavító készülékek.

A modern készülékek igen nagy választéka áll rendelkezésre, melyeket a társadalombiztosítás nagymértékben támogat. A hallásjavító készülék minden tb-kártyával rendelkező személynek jár, halláscsökkenés esetén. Ha szükséges, mindkét fülre felírható. A páciensnek a készülék árának 15-50 százalékát kell kifizetnie.

E kis berendezések kivitelüket tekintve esztétikusak: fül mögé vagy hallójáratba helyezhetők, szemüvegszárba építethetők. A hagyományos analóg készülékek mellett, ettől az évtől a korszerű digitális, zajszűrős készülékeket is támogatja a tb.

A digitális készülékek CD-hangminőségűek, pontosan a hallásra programozhatóak. A mikrofon által felvett hang nem minden esetben kívánatos, hiszen a zajok felerősítése rontja a jó beszédértést. A digitális készülékek az előre betáplált Eljárás szerint a háttérzajokat elnyomják és a hasznos beszédhangokat jobban erősítik.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek