Halas finomságok nemcsak ínyenceknek

Halas finomságok nemcsak ínyenceknek

Stiller Tamást aligha kell bemutatnunk olvasóinknak. Hivatásának tekinti a magyar konyha megújítását, ráadásul azokkal az ízekkel és alapanyagokkal, amit oly jól ismerünk mindannyian nagyszüleink, szüleink ételeiből. Kezdjük a halakkal!

Magyarországon az éves halfogyasztás kimondottan alacsony, alig éri el a 1,5 kilogrammot. A haltenyésztők éves bevételeik 70-80%-át az ünnepekkor realizálják. A jelenlegi egészségügyi rendszerben kevés hangsúlyt fektetünk a prevencióra. Ennek hangsúlyozása a gasztronómia területén lenne ideális, hiszen egészségi állapotunkat a bevitt táplálék minősége is befolyásolja. A lelkes halfogyasztók körében kevesebb az érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás és a rákos megbetegedések kialakulásának esélye. A halfogyasztás jelentősen erősíti a sejtfalat, és beállítja a koleszterin szintet. Tápértékével felveszi a versenyt a húsokkal.

Meggyőződésem, hogy ha otthon változatosan étkezik egy család, akkor csak a menzán kapott étel minősége lehet a gond. Az első halat óvodás koromban ettem, mert meg akartak tanítani arra, hogyan kell enni a szálkás halat. Biciklizni már tudtam, jöhet a hal. 1983-at írtunk ekkor. De ne kalandozzunk el, csupán egy egyszerű, világos tényre szeretettem volna felhívni a figyelmet, hogy lényeges szempont mit hozunk otthonról. Ha halat szeretnénk vásárolni, és újítani az eddigi étkezési szokásainkon, akkor mindenképpen érdemes elbeszélgetnünk a halárussal.

Halas finomságok nemcsak ínyenceknek

Ne egyből a rántott hal ugorjon be, hanem más ízletesebb módok. Például készítsünk el olyan ételt hallal, amit rendszerint húsból szoktunk. Egy hortobágyi palacsinta, harcsa paprikásból?

A halvásárlás során fontos információ, hogy melyik halból mennyi a hasznos rész. A busa 1/3-a hasznosítható, de ez értékéből mit sem von le. Egy talpraesett séf tudja, mit kezdjen a törzzsel, és máris az alaplében találja magát a hal. Itt szeretnék megosztani egy régi szlovák receptet, a Treszkát. Eredetileg tőkehalból készül, és főtt zöldségek vannak benne, amit tartármártással keverünk el. Ízvilágára jellemző, hogy erősen citromos, amit porcukorral kerekítünk ki. Gyakorlatilag bármilyen halból elkészíthető. A lefilézett haltörzset megfőzzük a kockára vágott zöldségekkel, majd leszedjük a csontról, és a zúzott főtt répával, gyökér petrezselyemmel, burgonyával és tartármártással keverjük össze. Só, bor, citromlé és porcukor. A főzőlé tovább hasznosítható levesekhez is. Bolti forgalomban kapható, és minden halszerető már biztosan evett is belőle, de én szeretem magam csinálni a Treszkát. Készítettem már pontyból, amurból és kecsegéből is. A tartár miatt laktató, és idény salátával kitűnő fogás.

Szeretné tudni hogyan pácolja, irdalja, készítse el a halat? Keresse a Patika Tükör júliusi számát a gyógyszetárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek