Halálodat okozhatja, ha napi 3 pohárnál többet iszol belőle

Halálodat okozhatja, ha napi 3 pohárnál többet iszol belőle

Több mint 3 pohár tej napi elfogyasztása már nem erősíti a csontokat, sőt megnöveli a halál kockázatát – állítják svéd kutatók.

A tejben található bizonyos cukrok (laktóz, glükóz) ugyanis elősegítik a gyulladást és növelik az oxidatív stresszt. A kutatás nem tudta megnevezni a pontos okot és következményt, ehhez további kutatások szükségesek.

A népszerű fehér italt eddig azért ajánlották, mert erősíti a csontokat, így megakadályozva a csonttöréseket. Ám az elmúlt években sok egymásnak ellentmondó tanulmány született a tejjel kapcsolatban: egyesek szerint megakadályozza a szívrohamot és a stroke-ot, mások szerint viszont pont elősegíti ezeket.

Halálodat okozhatja, ha napi 3 pohárnál többet iszol belőle

Az svéd Uppsala Egyetem csapata 61433 nő és 45339 férfi étkezési szokásait követte 20 éven keresztül. A nők esetében a tejfogyasztás nem csökkentette a csonttörések kockázatát. Azok a nők, akik 3 pohárnál több tejet ittak naponta, megduplázták a halálozási esélyeiket azokhoz képest, akik kevesebb, mint egy pohár tejet ittak rendszeresen. A férfiak esetében a több tej fogyasztás szintén megemelte a halálozási esélyeket, bár közel sem annyira, mint a nők esetében.

Más tejtermékek fogasztása, úgy mint a joghurt vagy a sajt - amikben kevesebb a laktóz – nem vezetett magasabb halálozási rátához.

Egyelőre senkit nem intenének óva a tejfogyasztástól, de a mértékletesség ebben az esetben sem árthat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek