Halálesetek miatt szigorítanák a fogamzásgátlók felírását

Halálesetek miatt szigorítanák a fogamzásgátlók felírását

Az utóbbi időkben egyre többet hallani a hormonális fogamzásgátlók okozta halálos kimenetelű trombózisról, ezért az Európai Gyógyszerügynökség szigorítaná a készítmények felírását. A tabletták veszélyeiről professzor Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Egy közelmúltban történt európai áttekintés megerősítette azt az eddig is ismert tényt, hogy a hormonális fogamzásgátlók lényegesen megnövelik a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Bár ez a veszély mind az orvosok, mind a tablettát szedő nők többsége körében nem volt titok, azonban ezidáig kevés hangsúlyt kapott ez a rizikó. Az elmúlt években az Európa-szerte történt halálesetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrégiben közleményt adott ki, melyben felhívja a szakemberek figyelmét a fogamzásgátlók kockázataira. A jelentés szerint ezeket az orvosnak minden esetben közölni kell a pacienssel, valamint tájékoztatnia kell őket a trombózis tüneteiről.  Az viszont sokak szerint már más kérdés, hogy ezt valóban betartják-e.

Halálesetek miatt szigorítanák a fogamzásgátlók felírását

Az EMA után az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) is kiadott egy tájékoztató levelet, melyben többek között az áll, hogy az idő folyamán a mélyvénás trombózis rizikófaktorai változhatnak (életkor, testsúly, egyéb betegségek, stb.), így a készítményt felíró szakembernek folyamatosan tájékoztatni kell a beteget a veszélyekről,és a szűrések lehetőségéről. Az OGYI továbbá kéri az orvosokat, hogy minden esetben jelentsék az intézetnek azokat a mellékhatásokat, melyek feltehetően a fogamzásgátlók szedésének tulajdoníthatóak be.

Kockázati tényezők

„A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó vérrögképződés kockázata a szedés első évében a legnagyobb - ez abban az esetben igaz, ha korábban még sosem szedett kombinált hormonális fogamzásgátlót, illetve ha abbahagyta egy időre a fogamzásgátló szedését (4 hétre van annál hosszabb időtartamra). A vérrögképződés kockázata akkor is nagyobb, ha Önnél eleve emelkedett a kockázat.”- olvasható az OGYI közleményében.

Eleve emelkedett a kockázat, amennyiben genetikailag hajlama van az illetőnek a trombózisra (trombofília). Ezt egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani.

„Szűrővizsgálatot mindenképp kell csináltatni, ha úgy készül valaki fogamzásgátló szedésére, ha már volt trombózis a családjában. Amennyiben genetikai hajlamot igazolnak – a leggyakoribb a Faktor V Leiden mutáció és a metiltetrahidrofolsav-reduktáz enzim (MTHFR) mutáció/polimorfizmus –, akkor megfelelő életmódot kell folytatni (túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása), valamint más védekezési módszert érdemes választani. Azonban, ha már korábban önnél is megtörtént a baj, akkor véralvadásgátló szedése indokolt.”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A mélyvénás trombózis tünetei

Bár a trombózis olykor semmilyen tünetet nem okoz, de általánosságban a következő jelek utalhatnak a problémára. Ha ezeket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz!

  • alsó lábszár fájdalma
  • az adott végtag bőrének elszíneződése
  • ödéma
  • a lábfej hátrahajlításakor a térdhajlatban lévő erős fájdalom (a fő törzset elzáró vérrög esetén)

Forrás: Trombózisközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek