Hajhullás COVID-19 fertőzés után

Hajhullás COVID-19 fertőzés után

Hónapokkal a koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően sokan tapasztalnak intenzív hajhullást. Ennek lehetséges okairól dr. Brezán Edina bőrgyógyász és kozmetológus szakorvost kérdeztük.

Láz és betegségek után gyakori tünet

A haj ciklusokban nő. Az első szakasz az anagén, amikor a hajhagymák felserkennek és a hajszálak nőni kezdenek. A második a katagén, ilyenkor a haj nyugalmi állapotban van, majd ezt követi a harmadik, telogén szakasz, amikor kihullik. Egyes betegségek, lázas állapotok – jelen esetben a koronavírus-fertőzés - után jelentkező átmeneti intenzív hajhullás jelentkezhet. Ennek oka, hogy kialakult a telogéneffluvium állapot.

A hajhullás lehetséges okai

A telogéneffluvium jól ismert esete a nők körében, szülést követően jelentkező intenzív hajhullás. Bizonyos gyógyszerek szedése, fokozott stressz, egyéb hormonális változások, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség és hiányos táplálkozás mellett fertőző betegségek és lázas állapotok is előidézhetik – ismerette a Budai Allergiaközpont orvosa.

Hajhullás COVID-19 fertőzés után

Ijesztő tünetek

A hajhullás az őszi és a tavaszi időszakban természetes jelenség. Telogeneffluvium esetén azonban az ilyenkor megszokottnál nagyobb mennyiségű hajvesztés történik, melynek mennyisége különösen hajmosást követően szembetűnő. Hajszálakat találhatunk a párnán, a ruháinkon, és a korábban dús hajkorona is észrevehetően megritkulhat. Az intenzív hajhullás akár hat-kilenc hónapig is tarthat.

A stressz és a szorongás mindennapjaink része a járvány időszakában. Telogeneffluvium önmagában emiatt is kialakulhat, így a jelenlegi helyzetben intenzívebb hajhullást tapasztalhatnak azok is, akik még nem estek át a fertőzésen.

Ilyen esetben forduljon orvoshoz

A betegség vagy a fokozott stressz által kiváltott intenzív hajhullás rendszerint hat-kilenc hónap alatt elmúlik. Ennyi idő elteltével a hajhullás fokozatosan mérséklődik és apró új hajszálak jelennek meg. Ha ez elmarad, és a hajhullás mértéke nem csökken, javasolt szakemberrel kivizsgáltatni a kiváltó okokat. Akkor is javasolt a bőrgyógyász felkeresése, ha a hajhullás mellett egyéb panasz is jelentkezik. Kiütések, viszkető fejbőr, égő érzés ugyanis nem a telogeneffluvium tünete, ilyen esetben a hajhullásnak egyéb oka lehet.

Kapcsolódó írások