Hajból is megállapítható a mellrák

Hajból is megállapítható a mellrák

Ausztrál fejlesztők szerint kereskedelmi forgalomba kerülhet az a világújdonságnak számító eljárás, amellyel a nők hajából vett mintából válik diagnosztizálhatóvá a mellrák.

Mintegy kétezer ausztrál nőn végzett próbavizsgálatok során az új módszer hatásosnak tűnt, bár a remélt 95 százalékhoz képest "csak" 75 százalékos volt a sikeres diagnózisok aránya, ha kizárták a festés, a dauerolás és az egyenesítés által rongálódott hajmintákat. Ezutóbbiakat is figyelembe véve ugyanis 69 százalékban volt pontos a diagnózis.

A kétezer tesztalanyból 1500-at helyesen negatívként diagnosztizáltak, és 20-an pozitív eredményt kaptak. Azonban 13 esetben nem találtak daganatot a valójában rákos nőknél, ami az eljárást kifejlesztő sydneyi Fermiscan cég ügyvezető igazgatója, David Young szerint a roncsolódott hajmintáknak tudható be.

A teszt egy ausztrál egyetem felfedezésén alapszik, miszerint a mellrák megváltoztatja a haj molekuláris struktúráját. Segítségével a rák kevésbé fájdalommentes kimutatása válik lehetségessé a mammogrammos vizsgálatokhoz képest, és minden életkorban alkalmazható. A vizsgálatok kereskedelmi használatban való sikeressége nagymértékben növekedni fog, amennyiben a nők sérülésmentes, egészséges hajmintát szolgáltatnak. Szakértők szerint azonban nagyon fontos, hogy a nők egyelőre ne tekintsék az új módszert a jelenleg sikeresen alkalmazott mammogrammos vizsgálatok helyettesítőjének.

Forrás: hvg.hu