Ha ötvenévesen elhízik, nagyobb eséllyel lesz Alzheimeres

Ha ötvenévesen elhízik, nagyobb eséllyel lesz Alzheimeres

Az ötvenévesek túlsúlya vagy elhízása nem csupán az Alzheimer-kór kialakulásának, hanem a betegség korai jelentkezésének a kockázatát is növelheti – írja az MTI, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetre (NIH) hivatkozva.

2015.09.03

Madhav Thambisetty, a National Institute on Aging szakemberének tanulmánya szerint az egészséges életközépi testtömegindex (BMI) fenntartása valószínűleg hosszan tartó védőhatással bír az Alzheimer-kór ellen.

Az elhízás hatásainak feltárása érdekében a kutatók az 1958-ban megkezdett és napjainkban is folytatódó baltimore-i öregedési felmérésre támaszkodtak; ebben többek között az öregedéssel kapcsolatos funkcionális változásokat vizsgálja.

A szakemberek 1400 olyan résztvevő adatait elemezték, akik évente vagy kétévente estek át kognitív teszteken 14 éven át. A résztvevők közül 142-nél alakult ki Alzheimer-kór. A kutatók megnézték, hogy ötvenéves korukban – amikor a kognitív funkcióik még jól működtek - mennyi volt ezeknek a pácienseknek a testtömegindexe.

Ha ötvenévesen elhízik, nagyobb eséllyel lesz Alzheimeres

Az eredmények szerint minden egyes plusz BMI-ponttal hat hónappal csúszott előrébb a betegség jelentkezésének ideje. Ez azt jelentette, hogy annál a páciensnél, akinek az ötvenes éveiben 30 vagy több volt a BMI-je, annál egy évvel hamarabb jelentkezett a demencia, mint annál, akit a testtömeg-indexe alapján a még túlsúlyos tartományba soroltak.

A tanulmány készítői azt nem vizsgálták, hogy a páciensek BMI-értéke változott-e ötvenéves koruk előtt vagy után, így nem tudni, hogy későbbi fogyással csökkenthető-e a demencia kockázata. Ugyanakkor a kutatók szerint az egészséges testsúly fenntartása több okból is indokolt.

A baltimore-i öregedési felmérés néhány résztvevőjének agyi vizsgálata, valamint későbbi boncolása azt mutatta, hogy azon páciensek agyában, akiknek az életük derekán magasabb volt a testtömeg-indexe, később több volt az Alzheimer-kór előjelének számító lerakódás, még akkor is, ha nem alakult ki náluk demencia. Ezt elsőként a mostani tanulmány készítői mutatták ki.

Az Egyesült Államokban nagyjából ötmillióan élnek Alzheimer-kórral és a betegek száma várhatóan több mint duplájára fog növekedni 2050-re. Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb formája; a betegség a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek