Ha nagyon izzadunk, az hajhullást is okozhat

Ha nagyon izzadunk, az hajhullást is okozhat

Az emberek eltérően izzadnak. Vannak olyan személyek, akik még a legnagyobb kánikulában sem nagyon izzadnak, és akadnak olyanok is, akik már egy kicsi melegtől is azonnal izzadni kezdenek. De a stressz és a szorongás is izzadással járhat együtt. A legújabb kutatások szerint az erőteljes izzadás fokozza a hajhullás kockázatát.

A bőrünk alatt több millió verejtékmirigy található, de a legtöbb a fejbőrön, a tenyerünkön és a talpunkon lelhető fel, így nem meglepő, hogy amikor izzadunk, ezek a testrészeink lesznek a legnedvesebbek.

Az izzadás egy természetes élettani folyamat, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megszabaduljon a felesleges hőtől, illetve hogy normalizálja a testhőmérsékletet. Azonban sokan túlműködő verejtékmiriggyel küzdenek, ami sok esetben igencsak kellemetlen lehet.

Mivel ez kihat a fejbőrre is, és mivel a fejbőrön sok-sok szőrtüsző található, így a túlzott izzadás még hajhullást is okozhat. Ennek az egyik oka az, hogy a fejbőr meleg és párás környezetet biztosít a mikrobák elszaporodásához. Ezen kívül a verejték miatt a fejbőr nem tud megszabadulni az elhalt hámsejtektől és a szennyeződésektől, ami szintén csak jó táptalajt biztosít a baktériumoknak és a gombáknak. Ez fertőzéshez vezet, a fertőzés pedig viszketéssel és irritációval járhat együtt.

Ha nagyon izzadunk, az hajhullást is okozhat

Az izzadtság sót is tartalmaz, amely szintén kedvező táptalajt jelent a mikrobák elszaporodásának. A fokozott verejtékezés megnöveli a fejbőrön a faggyútermelést, ami pedig egyes gombatörzsek elszaporodásának kedvez. A fejbőrön lévő szőrtüszőket sem hagyja lélegezni és elegendő tápanyaghoz jutni az izzadtság, aminek egyenes következménye lehet a hajhullás.

A fejbőr izzadásának mértékét lecsökkenthetjük, ha hagyjuk szellőzni a fejünket. Télen és ősszel, amikor sapkát viselünk, válasszunk jól szellőző fejfedőt, hogy a fejbőrünk ne izzadjon meg olyan könnyen.

Maradjunk hidratáltak, hiszen ezzel csökken a testhőmérsékletünk, így nem fogunk drasztikusan izzadni, ami pedig a hajhagymáknak is jót fog tenni.

Próbáljuk meg kezelni a stresszt és a szorongást, hiszen mint fentebb említésre került, ez is fokozza a verejtékezést.

Kerüljük a fűszeres és zsíros ételeket, ugyanis ezek is megemelik a testhőmérsékletet, ami ugyancsak fokozott izzadással járhat együtt.

A fejbőr rendszeres masszírozása serkenti a fejbőr vérkeringését, ami szintén csökkentheti az izzadást.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek