Ha játszanak velünk a hormonok...

Ha játszanak velünk a hormonok...

Mi történik, ha már évek óta nem érkezik meg a várva várt kisbaba a családba, vagy ha minden próbálkozás a felesleges kilók elhagyására újabb és újabb kudarcos hónapokat jelentenek csupán. Esetleg a két jelenség együtt nem hagy nyugodt hétköznapokat, nem beszélve a családi ünnepeken unásig ismételt - gyomorszorító kérdések - tehetetlenül savanyú válaszairól. Ki segíthet akkor, ha látszólag minden rendben? Talán nem is gondolnánk, hogy egy gondos belgyógyász – endokrinológus, milyen gyorsan rájöhet a rejtett okokra…

Ildikó már négy éve arról folytat párbeszédet magával esténként, lefekvéshez készülődve, vajon miért hitte azt, hogy ha huszonévesen, a barátnőihez viszonyítva, „korán” férjhez megy, őt biztosan elkerüli a mai harmincas-negyvenes nők teherbeesési gondja. Igaz, mindig is kicsit ducibb volt, mint ahogy látni szerette volna magát a tükörben, de Péter így szeretett bele, így látja teljesnek, így néhány sanyarú fogyókúrás hét és többszöri nekifutás után sem érezte igazán gondnak, hogy nem fogyott valójában egy kilót sem. Csak amikor először azt hallotta a nőgyógyászától, hogy „talán könnyebben esne teherbe végre, ha leadna vagy 6-8 kilót, akár még többet”, akkor kezdte el végiggondolni, hogy vajon hogy lehet az, hogy ami másnak egy hónap után legalább 5 kiló és egy ruhaméret könnyebbséget jelent, az neki meg sem moccan? És hát hol van ide még a karjában tartható új, kis családtag?

Ha játszanak velünk a hormonok...

– A kérdés jogos – mondja homlokát ráncolva Dr. Szigeti Sándor, a Róbert Károly Kórház endokrinológus orvosa. - Ildikó esete különös, de sajnos nem annyira ritka, mint első hallásra tűnik. Ha a nőgyógyász, vagy akár a körzeti orvos ebben az esetben elküldi a pácienst egy alaplaborra, amelyben nézik a pajzsmirigy szabályozó hormont (TSH) illetve az inzulin szintet - úgynevezett terheléses vizsgálattal -, és az eredmények bárhol eltérnek a normálistól, akkor gyorsan érdemes utána járni a kiváltó okoknak. Így jut el a beteg például hozzám, az endokrinológushoz – teszi hozzá Szigeti doktor, miközben épp olyan leletet tart a kezében, amelyen gyakorlott szemmel egyből látja, hol kell tovább vizsgálódnia. Ez a lelet „becsapós” - mutatja a pajzsmirigy referencia érték tartományon belüli számait – mert ha figyelembe vesszük, hogy a beteg vizsgálatát a teherbeesési nehézségek indokolták, akkor a tartományon belüli, mégis magasabb TSH érték a pajzsmirigy alulműködését engedi feltételezni, ami nem ideális a fogamzáshoz. (Az ideális az érték 1-2- közötti szintje). Ebben az esetben érdemes kiderítenünk, hogy van-e olyan családtag, aki pajzsmirigy alulműködésben szenved, vagyis lehet-e öröklött a hajlam, illetve természetesen a fogamzáshoz ideális szint beállításához hormonpótlást és a jótékony szelén szedését javasoljuk. Jó esetben 1-2- hónapos kezelés után rendeződnek a hormonszintek és bekövetkezik a terhesség, amely alatt szintén nagyon fontos e hormonszint folyamatos kontrollja.

A tényleges pajzsmirigy alulműködés valóban elhízást okozhat, illetve igen - igen ritka esetben diagnosztizálják az úgynevezett Cushing szindrómát, amely a mellékvese kéreg elsődleges v. másodlagos működési zavarát, az agyalapi mirigy mellékvesét stimuláló hormonjának a túlműködését jelenti, vagy magának a mellékvesének a gondja (enzimhiány). Az endokrinológus erre a betegségre gyakran a vizsgálat alatt látható testi jelenségekből egyből gyanakodhat (erős striák a végtagok bizonyos részein, jellegzetes elhízás) illetve nagyon nagy a valószínűsége a menstruációs ciklus zavarainak is.

Ha játszanak velünk a hormonok...

Ildikó esetére visszatérve, a Cushing szindrómára természetesen nem, de egy másik betegségre még gyanakodhat az endokrinológus. A panaszokat okozó kórkép ugyanis rendkívül összetett. A gond gyakran több szervet is érint, s a betegségek egy része szorosan összefügg olyan endokrinológiai eltérésekkel, mint például a cukorbetegség illetve az annak „előszobájaként” gyakran emlegetett inzulin rezisztencia, vagy a magas vérnyomás. De hogy függ össze mindez a sikertelen teherbeeséssel, vagy a ducisággal?

Hormonok játéka – vegyük komolyan!

- A válasz a szervezet számára egyszerű, az orvos és a beteg számára a gond megoldása türelmet és feltétlen bizalmat igényel – mondja Dr. Szigeti Sándor. - A szervezetünk működéséhez szükséges energiát, részben a cukor biztosítja. A cukor sejtekbe juttatásáról - a táplálékból előállítva - az inzulin nevű hormon gondoskodik. Az egészséges szervezet „optimalizálja” az erőforrásait, vagyis ha nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, akkor kevés inzulint termel, pihen a hasnyálmirigy. Zavar esetén azonban, bizonyos szervek, szövetek nehezebben veszik fel a cukrot. A hasnyálmirigy ezt a zavart viszont igyekszik ellensúlyozni és több inzulint termel - kezdetben így tud csak fenntartani normális vércukor szintet a szervezet -, de eközben állandóan magasabb az inzulin szint is. A magas vércukor károsítja a szöveteket, a magas inzulin szint pedig néhány további szerv kóros működését idézi elő.  Ez az állapot az inzulinrezisztencia – amikor bizonyos sejtek inzulinfüggő cukorfelvétel képessége lecsökken. Ha ez a „zavart állapot hosszú ideig fennáll a szervezetben, a hasnyálmirigy kifárad és már nem tud elég inzulint termelni – kialakul az  kettesszámú cukorbetegség. Van azonban egy másik következmény is – teszi hozzá Szigeti doktor. A petefészek azon szervek egyike, amelyik megsínyli a fokozott inzulintermelést.

Az inzulinrezisztencia jelei

•    az anyagcsere egyensúlyának felborulása miatt hasi típusú elhízást tapasztalnak magukon
•    a petefészek működésének zavara a menstruáció kimaradásával, rendszertelenségével jár
•    fokozott szőrnövekedés, (áll, ajak, mellbimbó környéke)
•    fokozott hajhullás, bőrproblémák (zsírosodás/ pattanások erősebb megjelenése az arcbőrön
•    eredménytelen fogyókúra szintén jelei az inzulinrezisztenciának
•    a kezeletlen inzulinrezisztencia idővel meddőséget, vagy nehezített teherbeesést okoz

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek