Ha hideg, akkor felfázás

Ha hideg, akkor felfázás

A hűvös időben egyre többen küzdenek húgyhólyag-gyulladással, rendszerint a nőket érinti jobban. Vajon tényleg a hideg az oka, és felejtsük el az őszi szoknyákat, vagy más van a háttérben?

Férfiaknál ritkábban előforduló betegség a húgyhólyag-gyulladás, melynek oka az anatómiai különbségekben található – mondta el dr. Kubik András, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának orvosa. A nőknél leggyakrabban a fertőzést a végbélnyílás környékén található baktériumok elszaporodása okozza, melyek a gátra, majd pedig a hüvelyre terjednek tovább. Innen a húgycsőbe kerülnek, amely a nők esetében 3-4 centiméter hosszúságú, ezzel szemben a férfiaknál ez körülbelül 15-20 centimétert jelent. Mivel a nőknél jóval rövidebb a hossza, ez megkönnyíti a baktériumoknak a húgyhólyagba való jutását, ahol további gyulladást okozhatnak. A húgyhólyag-gyulladást sokszor hüvelygyulladás kíséri, vagy éppen fordítva: a hüvely gyulladása után jelentkezik a probléma a húgycsőben is.

Ha hideg, akkor felfázás

Tünetek

Zavaros, gennyes, akár véres vizelet, amely kellemetlen, erős szagú, színe sötétebb a megszokottnál. A vizelést általában fájdalmas, szúró, égő érzés kíséri, a véres vizelet ijesztő lehet. A gyakori vizelési inger ellenére csak minimális, pár csepp vizelet ürül. Nem ritka az alhasi fájdalom sem, súlyosabb esetben láz alakulhat ki.

Diagnosztizálása

Mivel a tünetek meglehetősen kellemetlenek, a beteg jobb esetben időben a háziorvoshoz fordul, aki antibiotikumos kezelést rendel el. A nem komplikált, vagyis nem folyamatosan visszatérő húgyúti fertőzés esetén nem történik minden esetben vizelettenyésztés, a fertőzés jelenlétét elegendő gyorsteszttel igazolni. Rendszeresen visszatérő gyulladás esetén azonban mindenképp fel kell keresni az urológust, aki vizelettenyésztést követően célzott antibiotikumos kezelést indíthat, és ultrahangos vizsgálattal a húgyutak állapotát is ellenőrizheti. Lényeges a fertőzés kezelése, hiszen a nem időben diagnosztizált és kezelt húgyhólyag-gyulladás szövődménye lehet nőknél a vesemedence-gyulladás, férfiaknál a gyulladás átterjedhet a prosztatára és a mellékherékre.

Kezelése

A gyulladás lehet heveny (hirtelen, gyorsan fellépő) illetve idült (hosszan tartó). Mindkét esetben az elsődleges cél a baktériumok elpusztítása, amely antibiotikummal történik. Előfordulhat, hogy a felírt antibiotikum nem elég hatásos, ilyenkor a kezelőorvos másikat ír fel – ekkor van szükség a célzott kezelésre. Ez lehet egyszeri, de vannak olyan gyógyszerek, melyek több napon át szedendők. A heveny gyulladás eseténél az orvos szájon át történő gyógyszeres kezelést rendel el, idült esetnél vizelettenyésztés alapján megválasztott antibiotikumot ír fel. Fontos a visszafertőződés megelőzése, így ebben az időszakban a bő folyadékfogyasztás és a szexuális élet szüneteltetése elengedhetetlen, mivel a pangó vizeletben könnyen tovább szaporodnak a baktériumok. A folyadék lehetőleg cukormentes legyen, tiszta víz vagy ízesítés nélküli teák. Kúraszerűen lehet tőzegáfonya kapszulát, vagy tőzegáfonyás teát fogyasztani, de ezek nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést, csupán a megelőzésben vagy kiegészítő terápiában van szerepük.
Amikor húgyhólyag-gyulladás áll fenn, érdemes tartózkodni a szexuális élettől, hiszen ilyenkor a hüvely savas kémhatása veszít a védekezőképességéből, és védtelenebb a kórokozókkal szemben. Sajnos egy ilyen antibiotikumos kezelést követően felléphet gombás hüvelyfertőzés, ezért az orvossal vagy patikussal konzultálva érdemes megelőző lépésként probiotikumos hüvelykúpot használni.

Megelőzés

Érdemes odafigyelni a higiéniai szabályokra. Ha tudjuk, hogy hajlamunk van a köznyelven felfázásnak nevezett megbetegedésre, fokozottan ügyeljünk az intim tájak tisztán tartására. Intim együttlét után minden esetben zuhanyozzunk le. Ha nem először szorulunk orvosi segítségre felfázás miatt, cseréljük le a műszálas fehérneműt természetes anyagúra. Kerüljük a tanga és a V-string bugyi viselését, hiszen ezek a fazonok tökéletes hidat képeznek a végbél és a hüvely között, ami által a fertőzés, és újrafertőzés veszélye nagyobb. A brief, hiphugger (nagyobb méretű) és bikini fazonok is tudnak esztétikusak, szépek lenni, nem mellesleg az intim zónának biztonságosabbak is. Ma már sok gyártó készít ezekben a fazonokban varrás nélküli modelleket, így nem kell aggódni azon, mennyire látszódnak a ruhán keresztül.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek