Ha "érdes" a simogatás

Ha "érdes" a simogatás

A száraz bőr idős korban általános. Bőrünk az elsődleges védelmi vonalunk a külvilággal szemben. Speciális zsírok teszik nehezen átjárhatóvá, ám hogy kellően rugalmas maradjon, nemcsak zsírokra, hanem vízre is szüksége van.

Védőfunkcióját csak kellő zsírtartalom és hidratáltság birtokában tudja biztosítani.

A bőr kiszáradása civilizációs ártalomnak számít. Sok kozmetikumot, egyéb vegyi anyagot használunk, állandóan hő- és mechanikai hatások érnek bennünket, melyek következtében szárazzá válhat a bőrünk. Különösen a kezünk van kitéve annak, hogy elveszítse védő zsírrétegét: mosogatunk, mosunk, gyakran tisztítjuk a kezünket szappannal, így nem csoda, ha a kezünk zsírhiányos lesz, érdessé válik. Bár a szervezetünk egy ideig képes pótolni a bőr elveszett zsírtartalmát, de nem árt, ha különféle krémekkel, balzsamokkal segítünk neki, mielőtt berepedezne, kisebesedne. Ezt az állapotot azonban nemcsak esztétikai okokból jó megelőzni: a berepedezett bőr ugyanis fertőződhet, s könnyebben hajlamossá válhat különféle bőrbetegségekre.

A száraz, érzékeny bőr 60 év felett szinte általános bőrtípusnak számít. Hamar kipirosodik, húzódik, gyakran korpássá válik, így gondozása még nagyobb figyelmet érdemel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek