Gyümölcssaláta dinnyebélben - Egészségséfünk receptje

Gyümölcssaláta dinnyebélben - Egészségséfünk receptje

Adja magát az dolog, hogy nyáron friss gyümölcsökből csináljunk salátát. Ahol gyerek van, ott én az alkoholmentes változatot javaslom, viszont felnőtteknek érdemes meglocsolni egy kis fehér rummal, ami jobban kihozza az ízeket. Lehűtve nagyon finom desszert lehet.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb görögdinnye
  • 1 db sárgadinnye
  • 3-4 db őszibarack
  • 3-4 sárgabarack
  • 1 db ananász
  • 2-3 db kiwi
  • 2 db alma
  • 1-2 db körte
  • 1-2 narancs
  • cseresznye, meggy ízlés szerint
  • rum

Gyümölcssaláta dinnyebélben - Egészségséfünk receptje

Fogok egy nagy tálat, félbe vágom a dinnyét és kiskanállal elkezdem kiszedegetni a belsejét. Így jópofa félgömböket kapok. Akinek nincs ehhez türelme, természetesen nyugodtan vágjon ki nagyobb darabokat és kockázza össze. Addig szedjük ki a belsejét, míg a fehér részt el nem érjük, viszont ügyeljünk rá, hogy ne legyen a héj túl vékony.

A sárgadinnyét is felezzük, szedjük ki a belsejéből azt a részt, amit nem tudunk használni (magos rész) és kiskanállal ezt is kanalazzuk az edénybe. Ennek a héja is maradjon egy kicsit vastagabb, mert ezt is felhasználjuk. Így kapunk 4 fél héjat. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a többi megmosott, aprított gyümölcsöt. Jól keverjük össze, és kb. 1 dl rummal locsoljuk meg (ízlés szerint lehet többel vagy kevesebbel). A gyümölcssalátát töltsük vissza a héjakba, tegyünk rá fóliát, és tegyük hűtőbe.

Tipp! Ha nagyobb társaságot várunk, természetesen csinálhatjuk több gyümölcsből, akár mindenkinek juthat egy fél sárgadinnye héjnyi. Viszont, ha ezt így soknak találjuk, akkor inkább egy nagy üvegtálba készítsük el az egészet. A bólé-szerűnek szeretnénk, rum helyett locsoljuk meg sangriával vagy pezsgővel, esetleg mindkettővel, de csak mértékkel. Készíthetjük csak hazai gyümölcsökből is, de keverhetjük tetszés szerint déligyümölcsökkel is.

Jó tudni! A friss gyümölcsök sok folyadékot tartalmaznak, viszont a cukortartalmuk változó. Kisebb mennyiségben a cukrosoknak sem kell figyelni rá, viszont ha magasabb cukortartalmú gyümölcsöket teszünk bele, akkor a mennyiségre ügyeljenek.

Tápérték: (100 g)

 

Energia

Fehérje

Zsír

Szénhidrát

Görögdinnye

30 kcal

0,6 g

0,1 g

7,5 g

Sárgadinnye

34 kcal

0,8 g

0,1 g

8,1 g

Őszibarack

39 kcal

0,9 g

0,2 g

9,5 g

Sárgabarack

48 kcal

1,4 g

0,3 g

11,1 g

Alma

52 kcal

0,2 g

0,1 g

13,8 g

Körte

58 kcal

0,3 g

0,1 g

15,4 g

Ananász

50 kcal

0,5 g

0,1 g

13,1 g

Narancs

47 kcal

0,7 g

0,1 g

11,7 g

Cseresznye

64 kcal

1 g

0,2 g

16 g



Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek