Gyümölcslé és tea az egészségért - De milyen?

Gyümölcslé és tea az egészségért - De milyen?

Egy nemrég végzett kutatás szerint napi egy csésze tea fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A Glasgowban és Franciaországban végzett kutatások tanúsága szerint a fekete és a zöld tea, valamint az eper-, málna- és áfonyalé fogyasztása segíthet megakadályozni az artériákban lévő káros anyagok lerakódását.

Gyümölcslé és tea az egészségért - De milyen?

Az állatkísérletek során a kísérleti hörcsögöket erősen zsírdús étrenden tartották 12 héten keresztül. A hörcsögök artériáiban, az emberekhez hasonlóan, zsíros lerakódások jelentek meg, ami a kezdődő szívbetegség egyik első jele. A hörcsögök egyik csoportja a zsírdús étrend mellett különböző italokat is kapott, köztük teákat és különböző gyümölcsleveket.

A vizsgálati eredmények szerint az ebben a csoportban lévő hörcsögök esetében 96 százalékkal csökkent a zsíros lerakódások száma. "A módszer valószínűleg emberek esetében is működhet, így már napi egy csésze tea, vagy egy pohár gyümölcslé elfogyasztásával is sokat tehetünk az egészségünkért" - nyilatkozta Alan Crozier professzor, a Glasgow Egyetem kutatója.

A tudósok szerint a málnalé és a zöldtea a leghatékonyabb antioxidánsok, de a többi ital is jótékonyan hat az érrendszerre. A védő hatásért valószínűleg a növényekben található flavonoidok a felelősek.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek