Gyümölccsel készült ételek

Gyümölccsel készült ételek

Sokan szeretik kombinálni az ételeket szezongyümölcsökkel. Ehhez adunk pár ötletet!

Receptek:

Szőlővel sült csirkemell

20 dkg hagyma
10 dkg füstölt szalonna
30 dkg szőlő
4 db csirkemell
2 dl fehér bor
2 db babérlevél
10 dkg mogyoró
1 csomag petrezselyem
só, bors
kakukkfű
olívaolaj

Gyümölccsel készült ételek

Elkészítés: A csirkemelleket fűszerezzük, majd serpenyőben apróra vágott hagymán megsütjük. A szalonnát kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csirkemellhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Olívaolajat, babérlevelet adunk hozzá, és együtt sütjük a csirkemellel. A végén hozzáadjuk a félbevágott szőlőszemeket, és fehérborral felöntjük, felforraljuk.

Párolt rizst vagy burgonyaköretet adhatunk hozzá.

TIPP: A megmaradt raguhoz keverjünk tejszínt, kevés vajat, és a kész ételünket ezzel a szósszal locsoljuk meg.

Mézes-almás sült csirke

Hozzávalók:

  • 8 db csirkecomb
  • 2 db alma
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál méz
  • petrezselyem
  • bors
  • olaj

Gyümölccsel készült ételek

Elkészítés: Kenjünk ki vékonyan egy tepsit. Fektessük egymás mellé a megtisztított csirkecombokat. Vágjuk apróra az almákat, majd szórjuk a csirkére. A vöröshagymákat és a fokhagymákat negyedeljük, ezután a csirkecombok közé helyezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá petrezselymet. A fehérbort a combok alá öntjük és lefedjük. 200-220 °C fokos előmelegített sütőben fólia alatt sütjük. Végül levesszük a fóliát, majd a rácsorgatott mézzel készre sütjük.

Gyümölcsös kacsasült

Hozzávalók (4 személyre)
4 db nagy kacsacomb (vagy 2 kisebb kacsamell)
1 db narancs30 dkg szárított gyümölcs (aszalt szilva, szárított sárgabarack)
1 dl száraz vörösborsó, őrölt bors

Gyümölccsel készült ételek

Elkészítés: A kacsa bőrét a húsig kockákban bevágjuk, megmossuk, leitatjuk, és sóval, borssal bedörzsöljük. Bőrrel lefelé serpenyőbe rakjuk, és addig sütjük, amíg a zsírja kissé ki nem olvadt, majd a másik felüket is fehéredésig sütjük.

Utána bőrös felükkel felfelé tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, és a megtisztított, kockákra vágott narancsot meg a szárított gyümölcsöt vegyesen köré rakjuk.

A borral leöntjük, alufóliával letakarjuk, és takaréklángra állított (100 °C-os) sütőbe toljuk. Kb. 3 óráig sütjük, majd a fóliát lebontva róla rövid lére párologtatjuk.

Burgonyapüré vagy vajas burgonya illik hozzá.

TIPP: Ha angolosra akarjuk készíteni, akkor először süssünk rá kérget, majd 190 °C-os sütőben öt percig kell sütnünk. Tálalás előtt öt percig pihentessük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek