Gyümölccsel készült ételek
Sokan szeretik kombinálni az ételeket szezongyümölcsökkel. Ehhez adunk pár ötletet!
Receptek:
Szőlővel sült csirkemell
20 dkg hagyma
10 dkg füstölt szalonna
30 dkg szőlő
4 db csirkemell
2 dl fehér bor
2 db babérlevél
10 dkg mogyoró
1 csomag petrezselyem
só, bors
kakukkfű
olívaolaj
Elkészítés: A csirkemelleket fűszerezzük, majd serpenyőben apróra vágott hagymán megsütjük. A szalonnát kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csirkemellhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Olívaolajat, babérlevelet adunk hozzá, és együtt sütjük a csirkemellel. A végén hozzáadjuk a félbevágott szőlőszemeket, és fehérborral felöntjük, felforraljuk.
Párolt rizst vagy burgonyaköretet adhatunk hozzá.
TIPP: A megmaradt raguhoz keverjünk tejszínt, kevés vajat, és a kész ételünket ezzel a szósszal locsoljuk meg.
Mézes-almás sült csirke
Hozzávalók:
- 8 db csirkecomb
- 2 db alma
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál méz
- petrezselyem
- só
- bors
- olaj
Elkészítés: Kenjünk ki vékonyan egy tepsit. Fektessük egymás mellé a megtisztított csirkecombokat. Vágjuk apróra az almákat, majd szórjuk a csirkére. A vöröshagymákat és a fokhagymákat negyedeljük, ezután a csirkecombok közé helyezzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá petrezselymet. A fehérbort a combok alá öntjük és lefedjük. 200-220 °C fokos előmelegített sütőben fólia alatt sütjük. Végül levesszük a fóliát, majd a rácsorgatott mézzel készre sütjük.
Gyümölcsös kacsasült
Hozzávalók (4 személyre)
4 db nagy kacsacomb (vagy 2 kisebb kacsamell)
1 db narancs30 dkg szárított gyümölcs (aszalt szilva, szárított sárgabarack)
1 dl száraz vörösborsó, őrölt bors
Elkészítés: A kacsa bőrét a húsig kockákban bevágjuk, megmossuk, leitatjuk, és sóval, borssal bedörzsöljük. Bőrrel lefelé serpenyőbe rakjuk, és addig sütjük, amíg a zsírja kissé ki nem olvadt, majd a másik felüket is fehéredésig sütjük.
Utána bőrös felükkel felfelé tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, és a megtisztított, kockákra vágott narancsot meg a szárított gyümölcsöt vegyesen köré rakjuk.
A borral leöntjük, alufóliával letakarjuk, és takaréklángra állított (100 °C-os) sütőbe toljuk. Kb. 3 óráig sütjük, majd a fóliát lebontva róla rövid lére párologtatjuk.
Burgonyapüré vagy vajas burgonya illik hozzá.
TIPP: Ha angolosra akarjuk készíteni, akkor először süssünk rá kérget, majd 190 °C-os sütőben öt percig kell sütnünk. Tálalás előtt öt percig pihentessük.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

