Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

Az ínygyulladásban szenvedők száma rendkívül magas nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Az elmúlt tíz évben 25%-kal nőtt a fogágybetegek száma világszerte (GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence).

2020.11.06

Az ínygyulladás okai és tüntetei
Az ínygyulladás oka bakteriális eredetű, az ínygyulladás a baktériumok által termelt toxinokra adott immunválasz. Lehet hormonális eredetű is (például terhességi vagy serdülőkori ínygyulladás), oka lehet vitaminhiány (például a C-vitamin hiánya), dohányzás, de egyszerűen a nem megfelelő fogmosási technika is, amikor a fennmaradó lepedékben elszaporodnak a baktériumok.

A fogágybetegség oka a baktériummal teli foglepedék. A gyulladás első tünete a vörös, duzzadt, fogmosás során vérző fogíny. Ha az ínygyulladás nem gyógyul meg, fogágygyulladás alakul ki, amely hosszú távon a fogak meglazulásához, később elvesztéséhez vezethet.

Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

Kismamáknak az ínygyulladás fokozott veszélyéről
Az anya és születendő gyermeke egészsége szempontjából fontos a terhesség alatt a fogak és az íny egészségének megtartása. Terhesség alatt a nők 35-100%-a szenved ínygyulladásban, melynek oka részben a plakk és a benne lévő baktériumok, másrészt a terhesség alatti hormonális változások*. Azoknál a nőknél, akik a terhesség előtt is ínygyulladásban szenvedtek, a terhesség rontja az állapotot. A kezeletlen ínygyulladás

súlyosbodása a fogágygyulladás (periodontitis), mely csontveszteséggel, a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat. A kismamák szájegészsége továbbá nagyon fontos a magzat általános egészsége szempontjából is. A kezeletlen fogágygyulladást okozó baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és átjutva a méhlepényen a magzat általános egészségét befolyásolják. A fogágygyulladás növeli a koraszülés esélyét, valamint oka lehet a kis születési súlynak is.

Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

Az ínygyulladás kezelése és karbantartása
Szükség van egy olyan fogkrémre, amely baktérium ellenes összetevőket tartalmaz, folyamatosan használható és kellemes az íze, így a fogágybetegségben szenvedők szívesen használják. Az is fontos, hogy a folyamatosan használt fogkrém védje a fogakat a fogszuvasodással szemben, illetve ne színezze el a fogakat.
Az ínygyulladás karbantartására és kezelésére alkalmas fogkrém csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.
További információkért kérjük látogasson el a www.meridol.hu weboldalra!

A cikket írta: Dr. Tóth Tünde Fogszakorvos, a Colgate-Palmolive Magyarország  Kft. tudományos munkatársa

Gyulladt az ínyem. Mi lehet az oka, és mit tegyek?

*Forrás: Azofeifa A, Yeung LF, Alverson CJ, Beltrán-Aguilar E. Dental caries and periodontal disease among U.S. pregnant women and nonpregnant women of reproductive age, National Health and Nutrition Examination Survey, 1999–2004. Journal of Public Health Dentistry, 2016;76: 320-329.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek