Gyorsítsd az anyagcseréd ezzel a 7 tippel!

Gyorsítsd az anyagcseréd ezzel a 7 tippel!

Kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy minden napunk jókedvűen induljon.

Az alapanyagcsere az a minimális energiamennyiség, amely a szervezet alapvető működésének fenntartásához szükséges.

1. Reggelizzünk! A felkelést követően elfogyasztott tápláló reggeli fontos kezdete a napnak, hiszen ez tölt fel minket energiával.

2. Együnk gyakran, fogyasszunk sok rostot! A napi élelmiszeradagunkat osszuk el minél többfelé. Érdemes naponta ötször, de egyszerre mindig keveset enni.

3. Fogyasszunk 1,5-2 liter folyadékot! Míg nyaranta rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk és a hőség miatt többször érzünk szomjúságot. A nyári melegben tudatosan ügyeljünk a folyadékfogyasztásra, azaz a hidratációra. Nyáron izzadás formájában látható a folyadékvesztés.

Gyorsítsd az anyagcseréd ezzel a 7 tippel!

Ha nehezen tudjuk „leerőltetni” a vizet, ásványvizet, akkor próbáljuk variálni az italokat. Bátran élvezzük az ízeket, csupán a mértékletességre figyeljünk. A forró folyadék például felmelegít, ugyanakkor a hideg frissítő gyorsítja az anyagcserét, mert a szervezet több energiát használ el a felmelegítéséhez.

4. Pihenjünk! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás javítja az anyagcserét.

5. Lehetőleg kerüljük a stresszt! A túlpörgetett életmód emésztési zavarokat okozhat, így az értékes tápanyagok is nehezebben hasznosulnak szervezetünkben.

6. Mozogjunk rendszeresen! A nyári karcsúság után ősszel és télen általában felszedünk egy-két kilót, de ha lelkesen látogatjuk az edzőtermet vagy hódolunk a téli sportok örömeinek, akkor könnyen le is dolgozhatjuk a felesleget. Az alapanyagcsere és a napi energiaszükséglet leginkább az izomtevékenységgel befolyásolható. A rendszeres testmozgás hatására javul a testösszetétel (izmosodunk és csökken a testzsír), megnövekszik bizonyos hormonok mennyisége a szervezetben, amelyek kedvező irányba befolyásolják az anyagcserét. A testmozgás után akár 1-2 napig is fokozottabb lehet az anyagcsere.

7. Szaunázzunk! Az évnek ebben a szakában kifejezetten vágyunk egy forró szauna után. Persze nem mindegy, hogyan is tesszük, tartsuk be a szabályokat!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek