Gyors fogások őszi estékre
Itt van az ősz, itt van újra, és vele együtt a szigorúbban, menetrend szerint tervezett hétköznapok, de a csodás, színes szeptemberi termények is, mint a szőlő, szilva, körte, batáta, padlizsán, cukkini, sütőtök. Úgyhogy főzzünk belőlük valamit gyorsan, mielőtt mindenki asztalhoz ér a hosszú nap végén!
Kalandos volt a nyár, szabad, forró és kötetlen, szép emlék lesz az idei is. De már hűvösek az esték, mindenki rohanósabb, elkezdődött az ovi, becsengettek a suliba. Most már csak az esték ígérnek meghitt, nyugodt együttléteket, valami finom, otthon készített étellel az asztalon. Mit tegyünk, ha sok időnk nincs főzni, de szeretnénk, ha az étel finom lenne és egészséges? Válasszunk az ősz által kínált friss alapanyagokból, hiszen ezekben találhatóak meg a szervezetünk számára éppen szükséges tápanyagok. Figyeljünk arra is, hogy a terményeket a közelből, lehetőleg közvetlenül a termelőtől vásároljuk, annál frissebb az áru! És az íze is teljesen más!
—————————————————————
Szeptemberi szezonális alapanyagok (a teljesség igénye nélkül):
alma, bab, batáta, brokkoli, burgonya, cékla, cukkini, csicsóka, fekete retek, fokhagyma, főzőtök, füge, görögdinnye, karalábé, karfiol, kelbimbó, körte, kukorica, mángold, őszibarack, padlizsán, paprika, paradicsom, patisszon, pasztinák, sütőtök, szárzeller, szeder, szilva, szőlő, uborka, zeller, zöldbab
A Felelős Gasztrohős weboldalán minden hónapra megtalálhatóak az éppen akkor aktuális alapanyagok.
—————————————————————
Gyorsan értékeset
A gyorsételekről, gyorséttermekről egészségtelen dolgok jutnak az eszünkbe. Ám ha mi készítünk valamit gyorsan otthon, az lehet kifejezetten egészséges és tápláló is. Ne a félkész, fagyasztott, tartósítószert tartalmazó ételek után nyúljunk. Csak egy kis gondolkodás és tervezés kell ahhoz, hogy ne essünk a félkész ételek csapdájába. Gyorsan és könnyen elkészíthető például egy zöldség- vagy gyümölcsleves. Hipp-hopp készen van egy jó adag tésztaétel valamilyen finom szósszal. Egy darab csirkehús vagy hal is sebesen megsül, és közben keverhetünk mellé valamilyen szezonális salátát. Egy könnyű főzelék is 30 perc már az asztalon lehet.
A gyorsaság elősegítője az, ha minden szükséges alapanyag kéznél van. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha tervezünk, tervezünk, tervezünk - és persze okosan vásárolunk.
————————————————-
Tippek vásárláshoz:
Tervezzük meg, hogy mi lesz a heti menü, és írjuk össze az ehhez szükséges hozzávalókat.
Hetente egyszer végezzünk egy nagyobb bevásárlást.
Vigyünk magunkkal bevásárlólistát!
Ha tudjuk, időzítsük úgy a munka végét, hogy hazafelé még be tudjunk ugrani friss alapanyagokért a piacra.
Vigyünk magunkkal saját edényeket, dobozokat, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyag kerüljön haza.
Tartsunk otthon jolly jokereket: száraz tészta, rizs, bulgur, paradicsomkonzerv, lencse, szárazbab, stb…
Vásároljunk nagyobb mennyiségeket, hogy az elkészített étel két napra is elég legyen.
——————————————————————
Körtés édesburgonya krémleves
Hozzávalók 4 főre:
2,5 dkg vaj
1 fej hagyma
75 dkg édesburgonya
2 db körte
7,5 dl zöldségalaplé
2,5 dl tejszín
zöldfűszerek a tálaláshoz
A hagymát finomra vágjuk, az édesburgonyát és a körtét meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát a vajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget és gyümölcsöt. Átforgatjuk és felöntjük a zöldséglével (ennek hiányában vízzel), és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ekkor összeturmixoljuk, felöntjük tejszínnel és sózzuk, borsozzuk. Zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.
Mézes mustáros csirkeszárnyfalatok szőlős salátával
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg csirkeszárny (ízületeknél elvágva)
4 evőkanál méz
2 evőkanál mustár
1 kávéskanál fűszerpaprika
7 evőkanál olívaolaj
só
bors
8 db zellerszár
1 db zöldalma
2 marék dió
1 kisebb fürt szőlő
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál citromlé
só
bors
Összekeverjük a mézet, mustárt, fűszerpaprikát, olívaolajat, sót, borsot, és belefogatjuk a csirkeszárnyakat. Tepsibe helyezzük őket és egy 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük őket. Közben a zsenge zellerszárakat felaprítjuk, a zöldalmát felkockázzuk. A diót durvára, a szőlőszemeket félbe vágjuk. Minden alapanyagot egy tálba teszünk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, kissé sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá pár csepp citromlevet. Az öntetet alaposan elkeverjük a salátával. Mikor langyosra hűlt a csirkeszárny, a salátával tálaljuk.
Cukkinis tészta tejszínesen
1 db nagyobb cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
6 dkg parmezánsajt
bazsalikom
só
bors
500 g tészta (spagetti, penne, masni, fusilli, stb.)
A hagymát finomra vágjuk, a cukkinit lereszeljük nagylyukú reszelőn. Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd végül a reszelt cukkinit is. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a leve szinte teljesen elfő. Ekkor felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és ha kell, utána ízesítjük. A bazsalikomot is hozzákeverhetjük. A tésztát kifőzzük, összekeverjük a szósszal. Tálaláskor még megszórhatjuk egy kis sajttal, és pár levél bazsalikommal díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

