Gyomortükrözés helyett kapszula

Gyomortükrözés helyett kapszula

A hagyományos gasztroszkópia által okozott fájdalmas eljárást hamarosan felválthatja egy új, teljesen fájdalommentes vizsgáló módszer. Thai kutatók már rutinszerűen használják azt az eljárást, melynek során a páciensnek csak egy kapszulát kell lenyelnie és teljesen feltérképezhetővé válik az egész gyomor és bélrendszer.

A módszer leírása a The Nation on Monday című lapban jelent meg először és gasztrointesztinális rádiókapszulás endoszkópiának (gyomor-bél rendszeri rádiós tükrözés) nevezték el. Ezzel az új módszerrel könnyen vizsgálható a páciens gyomor-bélrendszere minden irányból, beleértve a nehezen hozzáférhető vékonybelet is.

Mivel a vékonybél a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el, sem a szájon át, sem a végbélen keresztül nem könnyű műszerekkel elérni és vizsgálni. Ezért nehéz bármilyen kóros elváltozást diagnosztizálni ezen a szerven. Különösen a gyomor- vagy bélvérzés helyének tisztázása jelent gondot.

A bangkoki Samitivej Sukunvit Kórház gasztroenterológusa, Pitulak Aswakul szerint a módszer kiváló, mert a beteg csak lenyel egy kicsi kapszulát, és máris látható a vékonybele, anélkül, hogy fájdalmat okozva, műszert vezetnének a páciensbe. A kapszula 26 mm hosszú és 11 mm széles, egy miniatűr kamerát tartalmaz, ami lefilmezi a páciens gyomor-, bélrendszerét.

A kapszulát 8 órás elemmel és nagyon erős fényforrással szerelték fel, ami lenyelés után a nyelőcsőben kezd el működni, majd végighalad a gyomron és a vékonybélen. Az apró eszköz a vizsgált személyen található rádió-adóvevőnek adja a jeleket. 2 színes képet készít másodpercenként, tehát 8 óra alatt 55.000 felvételhez juthatnak hozzá a szakemberek. Az eszköz minden képet átküld az adóvevőre a felvétel pillanatában, és mikor a procedúra befejeződött, az orvosok feltöltik a számítógépre a filmet és végignézik a kapszula haladását. 'Egy ilyen film körülbelül 2 óra hosszú és segít feltérképezni a vékonybélbeli vérzések helyét.' - nyilatkozta Pitulak.

A kórház 3 éve használja ezt a módszert, egy kapszula körülbelül 850 dollárba (kb. 170 ezer forint) kerül. A módszer teljesen mellékhatás-mentes, a kapszula a bélrendszeren keresztül ürül ki a szervezetből - többször felhasználni nem lehet. Pitulak elmondta, hogy a teljes vizsgálat ezzel a módszerrel körülbelül 1.130 dollárba (kb. 230 ezer forint) is belekerül, de természetesen nincs szüksége minden bélrendszeri panasszal küzdő betegnek erre a speciális vizsgálatra.

(Forrás: Medipress)

 

Már Magyarországon is elérhető a kapszulás endoszkópia

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek