Gyömbéres birsalmasajt - Egészségséfünk receptje

Gyömbéres birsalmasajt - Egészségséfünk receptje

Gyerekkoromban a családnak volt egy barátja, Pista bácsi, akinek a kertje tele volt birsalmafával. Minden karácsonykor az összes gyerek ajándéka mellett ott volt a zsírpapírba becsomagolt birsalmasajt, ami az Ő ajándéka volt. Mindig vártam, hogy kibonthassam és megegyem. Igazán értékelni csak akkor kezdtem, amikor Pista bácsi meghalt, és évekig nem ettünk ebből a csemegéből. Pár éve Édesanyám kérésemre újra elkezdte készíteni, és bár nem bonyolult, mégis munkás, de az íz mindent megér.

Hozzávalók:

  • birsalma (legalább 2 kg)
  • cukor
  • gyömbér (por)

A birsalmákat megmossuk, felvágjuk, kiszedjük a magházat, de nem hámozzuk meg. Apróbb darabokra vágjuk, és vízben puhára főzzük. Fontos, hogy jó puha legyen, mert ezután leszűrjük és szitán áttörjük. Ezután egy lábasba öntjük, és addig kell főzni, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy ha elhúzzuk a fakanalat a lábas alján, látszik a lábas alja, nem folyik vissza azonnal.

Gyömbéres birsalmasajt - Egészségséfünk receptje

Ahány kg volt az áttört gyümölcs (ezt még a passzírozás után kell megmérni), annyiszor 80 dekagramm cukrot teszünk hozzá. Ekkor ízesíthetjük gyömbérrel, először 1 kiskanállal, de kóstoljuk meg, hogy megfelel-e a mi ízlésünknek. Ennek megfelelően lehet többet is tenni hozzá. Még kb. 15 percig főzzük folyamatos kevergetés mellett. Ezután vízzel kiöblített formába öntjük. Én az őzgerincet szeretem. Ha teljesen kihűlt és megdermedt, akkor kiborítjuk zsírpapírra, becsomagoljuk, és száraz meleg helyen 2-3 hétig hagyjuk állni. 2 naponta forgassuk meg.

Tipp! Ha valaki szereti benne a magvakat, akkor tisztított diót, mandulát is keverhet bele. Bármilyen formába lehet tenni, akár szilikon muffin formába is. Kihűlés után, ugyanaz az eljárás.

Jó tudni! Magas a cukortartalma, de nyírfacukorral ízesítve a cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják. Javaslom, hogy kisebb mennyiségben kísérletezzük ki, hogy nyírfacukorból mennyi szükséges.

Tápérték (100 g)

 

Birsalma

Cukor

Energia

57 kcal

390 kcal

Fehérje

0,4 g

0 g

Zsír

0,1 g

0 g

Szénhidrát

15,3 g

99,9 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek