Gyógyulásom története: „Magamat betegítettem meg”

Gyógyulásom története: „Magamat betegítettem meg”

Új sorozatot indítottunk, amiben olyan emberek történetét ismerhetik meg, akik már megküzdöttek a rákkal. Sorsuk és őszinte szavaik nem csak azoknak lehet mankó, akik épp ezzel a kórral küzdenek, hanem azoknak is, akik teljesen egészségesek. Ezen a héten Hajni történetét ismerhetik meg, akinek pajzsmirigyrákja volt.

A hangja olyan fiatalosan csengett a telefonban, hogy már akkor vettem a bártorságot, és letegeződtünk. Aztán, amikor találkozunk, láttam, hogy nálam azért idősebb, de maximum 40 lehet. A beszélgetés közben csak úgy repkedtek az évszámok, és egy gyors fejszámolás után megdöbbentem, hogy Hajni már 50 is elmúlt. Nehéz ezt elhinni! Bár szavaiból a bölcsesség hangjai csendülnek ki.

A psziché játéka

„A pajzsmirigyrákot úgy is szokták hívni, hogy a „mikor következem én?” betegség. Olyanoknál fordul elő, akik mindenki mást maguk elé helyeznek, és ők kullognak a sor végén” – vág bele Hajni rögtön a lelki részébe. Az ő esetében a házassága volt az, ami véleménye szerint előhívta ezt a betegséget. „Saját magamat betegítettem meg. 5 éve voltunk házasok, amikor rájöttem, hogy a házasságom nem úgy működik, ahogy kellene. Én folyton csak adtam, adtam, cserébe viszont semmit sem kaptam. 5 év után elég sok trauma ért. Ő nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna, és én tudat alatt egy büntetőmechanizmust indítottam el a szervezetem részéről: mi van akkor, ha én beteg vagyok, ő  hogyan fog erre reagálni? Most már tudom, hogy a tudatunknak mekkora játéka az, hogy megbetegszünk…”

Akkor a dolgok megoldódtak, legalábbis sikerült minden problémát jó mélyen besöpörni a szőnyeg alá. Hajni férje 5 évvel később kitalálta, hogy szeretne még egy harmadik gyereket a fiú és a lány mellé, az engedelmes feleségnek pedig a kívánság parancs volt. Ekkor kezdték el vizsgálni Hajni pajzsmirigyét, hiszen édesanyja is pajzsmirigy daganatos volt, csak ő 20 évvel később, 50 éves korában fejlesztette ki ezt a betegséget egy hasonló életmóddal.

Gyógyulásom története: „Magamat betegítettem meg”

Az első vizsgálatoknál még minden rendben volt, a második vizsgálatnál már tapintható volt a csomó, ám Hajni addigra már egy kisbabát hordott a szíve alatt, így a döntés az övé volt: gyerek vagy műtét? Természetesen az előbbit választotta.

Egy életmentő döntés

2 év is eltelt mire újra vizsgálták, és akkor már az orvosnak egyáltalán nem tetszett a dolog, ám a biopszia még mindig negatív eredményt mutatott. „Az orvosom nagyon észnél volt, felhívott telefonon, én még akkor is halasztgattam volna, hogy majd ha nyár lesz,  a szabadságom idején, de ő két hét múlva befektetett a kórházba. Sebészt is ő ajánlott, akire szabadsága miatt két hetet kellett várnom, de nem bántam meg, mert ennek az embernek és a szakértelmének köszönhetem, hogy ilyen jól sült el a dolog.”

Ma már Hajni is tudja, hogy a rosszindulatú daganat kinézetre is más, mint a jóindulatú: más a színe, és míg a jóindulatú zárt burokban van, addig a rosszindulatú csápos. Az első műtét alatt az azonnali szövettan nem mutatott rosszindulatot, ám az orvos ránézésre azt mondta, hogy szerinte pedig az, így önhatalmúlag úgy döntött, hogy a pajzsmirigy rendszer egyik felét totálisan kiírtja, a másikat pedig részlegesen.

És igaza lett. Egy hét múlva a nagyszövettan eredménye is azt mutatta, hogy a Hajni szervezetében lévő daganat nem jó indulatú, ezért egy hét múlva újra megműtötték. A 3 és fél órás műtéten mindent kiszedtek: a fő és mellékpajzsmirigyeket is, így azóta Hajni hormonokkal tartja szinten magát. „Ha őszinték akarunk lenni, akkor egy nagyon barátságos rákfajta a pajzsmirigyrák, mert jól műthető, és utána is könnyű vele együtt élni.” – mondja ezt Hajni annak ellenére, hogy ezek után még egy 10 éves kálvária várt rá.

Mind-mind ajándék

Pajzsmirigyrák esetében nincs kemoterápia, hanem 131-es jódizotóppal kezelik a beteget, ami hosszú időre elválasztotta Hajnit a családjától. „Egy hétig be voltam zárva egy kórházi szobába, mert sugároztam, és utána még egy hónapig nem mehettem a gyerekeim közelébe, sőt senki olyanéba, aki terhes volt, vagy még éppenséggel akart gyereket” - így elköltözött egy olyan lakásba, ahol nem találkozott senkivel.

Gyógyulásom története: „Magamat betegítettem meg”

Ez idő alatt Hajni anyósa és apósa, valamint testvérének a nagyobbik lánya segített a csonka családnak. „A testvéremék nagyon védtek engem, ami nagy ajándék volt. Nem beszéltek arról, hogy mi van otthon a férjemmel, aki megint nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. A gyerekek  szerencsére nem emlékeznek semmire ebből az időszakból. Ez az elme jótékony feledése. Én pedig csak sok évvel, sőt évtizeddel később tudtam meg, hogy mik történtek akkor.”

„Valószínűleg ez is a túlélési mechanizmus része volt nálam” – folytatja Hajni. „Hárítottam a dolgokat, csak annyit kértem az orvosaimtól, hogy ha baj van, mondják meg, mennyi időm van még hátra, mert nekem arra fel kell készülnöm. Leveleket akartam írni a gyerekeknek, hogy ha már nem leszek, akkor is egy-egy meghatározó pillanatban ott lehessek velük ezeken az írásokon keresztül.”

Erre azonban nem volt szükség, mert bár a rossz sejtek áttörték a sejtfalat, nem jutottak a keringésbe – ez csupán napokon múlott. Hajni ezt is nagy ajándéknak tekinti.

Folytatás a következő oldalon.

A 10 éves kálvária

Ha az ember megbetegszik, jönnek a járulékos problémák. A pajzsmirigy sok mindennel van összefüggésben: például a csontok, memória, testsúly, Hajninak gerinc problémái is akadtak. „Le voltam százalékolva, így háromgyerekes főállású anyuka lettem, ha már másra nem voltam jó. 38-40 évesen nehéz szembenézni azzal, hogy a nálad 15-20 évvel idősebbek többet bírnak, és jobb karban vannak, mint te. Szerintem egy nő a 30-as, 40-es éveiben van a topon, én meg akkor tulajdonképpen egy nagymama voltam teljesen leamortizálva, egy kis depresszióval megspékelve. Azt az 5-10 évet senkinek sem kívánom.”

Hajni problémát problémára halmozott, orvosról-orvosra járt, akik mindegyike azt mondta, hogy a fogyókúrát felejtse el, ők addig örülnek, amíg túlsúlyos, és nem kezd fogyni. De 40 évesen 90 kilósnak lenni nem volt számára egy nagy élmény. Ráadásul mozogni sem nagyon tudott a bajai miatt, de vízi terápiát sem kaphatott, mert az gyógyvízben történik, és neki a pajzsmirigye miatt nem volt ajánlott.

Nagyot és merészet!

„48 éves koromban egy nagyot és merészet álmodtam. A férjem 50. születésnapjára készültünk, és gondoltam, meglepem őt, és megköszönöm neki – elfeledve az ősbűnt –, hogy kitartott mellettem a nehéz időkben. Mivel a külsőségek embere volt, és tudtam milyen fontos neki, hogy a felesége csinos legyen, ezért nekiálltam lefogyni.” – meséli Hajni, aki bele is fogott egy szétválasztós diétába, aminél meg van adva, hogy egy-egy nap csak fehérjét, csak keményítőt vagy csak szénhidrátot vihet be a szervezetébe. „Ma már jól tudom, hogy ez a diéta is mennyire tévesen van megfogalmazva.”

Mozogni is elkezdett. Nem volt könnyű megtalálnia a megfelelő mozgásformát, hiszen a gerincproblémái miatt nem vághatott bele akármibe. A jóga a nyirokkeringése miatt nem volt jó, a pilates is elbukta a próbát, majd rátalált a callanetics-re, ami a gyógytorna és a balett elemeit ötvözi. „A napi egy órás tornával és a diétával 3 hónap alatt 25 kilót fogytam” – meséli Hajni, aki ma már tudja, hogy ez a tempó túlságosan is gyors volt, de tény, hogy teljesen másképp kezdte el érezni magát a bőrében.

Gyógyulásom története: „Magamat betegítettem meg”

Hajni ez alatt az idő alatt mindent feljegyzetelt, és megismerte saját testének a működését, és olyannyira felkeltette az érdeklődését ez a témakör, hogy beiratkozott a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dietetika szakára, amit „csont nélkül” végzett el. „Ez maga a csoda, mivel régebben, a betegség miatt hétköznapi szavak sem jutottak eszembe, amikor a gyerekeimmel beszélgettem, most meg diplomát szereztem 4 év alatt tantárgyi csúszás nélkül.” – aranyos, ahogy ámul saját teljesítményén Hajni.

A friss diplomás szakember szerint a táplálkozásban nincs öt mondatos tuti tipp, mert ahány ember, annyiféle szervezet. „Mindenkinek van, amit szeret, van, amit nem, ezt is számításba kell venni a táplálkozás kialakításánál. Sajnos tele van a média fals információkkal, így képtelenség eligazodni ebben a nagy katyvaszban.”

Az új megvalósítandó álom pedig, hogy klinikai dietetikus legyen: „Nem gondolom, hogy megválthatom a világot, de ha csak egy embernek tudok segíteni, már megérte.”

Útravaló

Hajninak mára már sikerült magát is előtérbe helyeznie. Ennek első jele a tanulás volt. Idén februárban azonban a házasságára is pont került, 29 év után váltak el férjével. „Én tovább is csináltam volna a gyerekek miatt, de mára már rájöttem, hogy valószínűleg újra megbetegedtem volna.” – vallja be.

„Hiszek benne, hogy mindenképp valami jó vár rám, akárhogy is alakulnak a dolgok, de idáig nem könnyű eljutni.” – Hajni hiszi, hogy a hite segítette abban, hogy neki mégis sikerült. „Minket az Úr a saját képére gyúrt, a teremtés erejét adta nekünk, azt a képességet, hogy mi megteremthetjük a saját jövőnket. Azért voltam mindenre képes, mert a hitem ereje itt tartott. Hit nélkül nincs élet. Mindegy, hogy miben hisz az ember: lehet az pénz, hatalom, kapcsolatok. Még az is, aki azt mondja, hogy ő  nem hisz semmiben, ő is hisz. Pont abban, hogy nem hisz semmiben.”

Gyógyulásom története: „Magamat betegítettem meg”

„A krízishelyzetek döntés elé állítják az embert. Vagy belesüppedünk a szituációba, feladjuk, vagy nekiállunk bebizonyítani, hogy mi ennél többre is képesek vagyunk. Eleinte én is belenyugodtam a betegségbe, mindegy volt, hogy élek vagy halok, de amikor a férjem közölte, hogy ő bizony a Dunának megy a három gyerekkel, ha én meghalok, az elindított bennem valamit, tudtam, hogy még dolgom van itt. És a mai nap is úgy gondolom, hogy még mindig van itt tennivalóm. A betegségben nagyon fontos, hogy el tudjuk-e hinni, hogy lehetünk egészségesek, vagy sem. Hidd el, hogy az az ember, aki le akar mondani arról, hogy itt legyen, meg tudja oldani, hogy megbetegítse magát.”

 

Korábbi gyógyulástörténetek:

Ági: "Két évvel a kemó után estem teherbe"

Gyuri: "A rák nagyrészt lelki betegség"

 

A cikk létrejöttéhez nagyban hozzájárult a Magyar Rákellenes Liga.

Ha segítségre lenne szüksége, keresse őket bátran. Elérhetőségeik:

  • honlap: www. rakliga. hu
  • e-mail: info(at)rakliga(dot)hu
  • telefon: 06 1 225 06 21
  • lelkisegély szolgálat. 06 80 505 675 (ingyenesen hívható, vezetékes vonalról)
  • lelkisegély szolgálat:06 20 331 64 08 (normál tarifával hívható bármilyen vonalról)
  • www. facebook.com/rakliga
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek