Legyünk erőszakosabbak és önzőbbek!

Legyünk erőszakosabbak és önzőbbek!

Miért fontos, ha valami nem stimmel, azonnal orvoshoz forduljunk? Erre Elza története a tökéletes válasz! Nála 2002-ben diagnosztizáltak petefészekrákot, azóta egészséges, viszont volt sorstársa, aki halogatott…

"Nagyon fájt a hasam, és visszatértek ifjú leánykorom goromba menzeszei – ezekkel a panaszokkal fordultam a nőgyógyászomhoz. A vizsgálatok során derült ki, hogy petefészekrákom van. Március elején volt az első vizsgálat, és július végén műtöttek. Amint látják, így is sok idő telt el a műtétig, pedig én rögtön szaladtam az orvoshoz. A barátnőm, akinél szintén megállapították a betegséget, a várakozás mellett döntött. Nekem is elmondták, hogy ez a betegség elmúlhat magától, ugyanis a petefészekrák úgy is kialakulhat, hogy egy petesejtnél nem lesz tüszőrepedés, nem távozik a petefészekből, és elkezd burjánzani, viszont előfordulhat, hogy egy idő után mégis távozik a menstruációval. Ő ebben reménykedve halasztotta el a műtétet fél évvel. Én meggyógyultam, őt a műtétje után másfél évvel eltemettük…

Ennyit jelent fél év. Én azt mondom, hogy mindenki legyen erőszakos! Ha valami fáj, azonnal orvoshoz kell fordulni, és addig menni, ha kell kuncsorogni, amíg valaki komolyan nem vesz. A kisebbik fiam életét is így mentettük meg. Már a sokadik orvosnál jártunk, és mindegyiknek elmondtam, hogy kullancsos helyen nyaraltunk, de senki nem vett komolyan, csak az utolsó orvos, aki meg is állapította, hogy a gyermekünknek agyhártyagyulladása van."

A sorstársak hiánya

"Mivel rögtön megműtöttek, ezért nekem csak az egyik petefészkemet kellett kivenni, a másikból bent hagytak egy darabot, hiszen hormontermelő szerepe van, és így nem öregedtem fél év alatt harminc évet. Tablettát kellett szednem, de szerencsére se kemóra, se sugárkezelésre nem volt szükség."

Legyünk erőszakosabbak és önzőbbek!

"A betegségből leginkább arra emlékszem, hogy nagyon ijedt voltam, és hogy azóta sem láttam három olyan rémült pasit, mint akkor a férjem és a két fiam volt a műtétemet követően. Nem igazán volt megbízható információm arról, hogy mire számíthatok, hiszen teljesen egyedül voltam. A férjem egy nagyon rendes ember, és mindent meg lehet vele beszélni, de ezt nem tudtam. Nekem kellett őt vigasztalnom. Nagyon jó lett volna valaki, aki már átélte a rám váró dolgokat. Tudatosan kezdtem segítséget keresni, és rátaláltam a Százszorszép Tánccsoportra, ahova azóta is járok. Nagyon jó volt végre beszélni a betegségről olyanokkal, akik szintén átélték. Általuk találtam rá a Rákellenes Ligára is, ahova szintén bejárok, és szívesen beszélgetek azokkal, akik most küzdenek a betegséggel. Ha csak egy kicsit is el tudom oszlatni egy beteg félelmét, már megérte."

Ne légy túl jó!

"Hogy váltottam-e életmódot? Igen! Önzőbb lettem. A család, a munka, a gyerekek, a férjem, a munka – ebben a körforgásban éltem az életem, és én sose kerültem sorra. Ha háromféle ételt kért a három pasi otthon, akkor én megfőztem mind a hármat. Ma már simán kicsúszik a számon, hogy ma az én kedvencemet főztem, úgyhogy most mindenki ezt eszi. És elfogadják. Néha nyöszörögnek ugyan, hogy jobb lett volna egy töltött paprika, de arra meg azt mondom, hogy bizony milyen jó lett volna, ha megfőzöd, mert én is szívesen ettem volna belőle.  A legnagyobb csodálkozásomra időnként megfőzik! Úgyhogy most már oda kerültem a sorba én is, sőt van, hogy én vagyok az első. Tarokkozom, hastáncolok, és ezek feltöltenek.

Mivel nagyon beteg voltam, ezért nem volt erőm egy csomó dolgot megcsinálni, így a fiúknak is többet kellett segédkezniük, és ebből azután sem engedtem,  miután meggyógyultam, sőt a család már természetesnek veszi az új munkamegosztást. Még mindig szoktam őket kényeztetni, de már csak akkor, ha van hozzá erőm. Sok helyen hallottam, hogy a rák a túl jó emberek betegsége. A túlzás mindenből árt. Én azt mondom, hogy túlzottan jónak sem szabad lenni!"

Köszönjük a Rákellenes Ligának, hogy segítettek rátalálni Elzára. Ha segítségre lenne szüksége, keresse őket bátran. Elérhetőségeik:

  • honlap: www. rakliga. hu
  • e-mail: info(at)rakliga(dot)hu
  • telefon: 06 1 225 06 21
  • lelkisegély szolgálat. 06 80 505 675 (ingyenesen hívható, vezetékes vonalról)
  • lelkisegély szolgálat:06 20 331 64 08 (normál tarifával hívható bármilyen vonalról)
  • www. facebook.com/rakliga
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek