Gyógyító mágnes

Már az ókori görögök is úgy vélték, hogy a mágnesek gyógyítani tudnak. A mágneses kezelés alternatív gyógymódként még ma is igen elterjedt annak ellenére, hogy eddig nem volt hatékonyságára tudományos bizonyíték. A forgalmazás szabályozásának hiánya és a széleskörű lelkesedés a mágneses gyógyítást mára egy 5 milliárd dolláros üzletté fokozta.

Az emberek világszerte veszik a különböző mágneses karpereceket, térdszorítókat, talpbetéteket, matracokat, melyektől gyógyszermentes gyógyulást várnak bajaikra.

Thomas Skalak professzor munkatársaival a mágnesek mikrocirkulációra (kapillárisok keringésére) gyakorolt hatásait vizsgálta, kezdve azzal, amit minden nagyobb mágneseket árusító vállalat hirdet: a mágnes fokozza a mikrocirkulációt.

A kutatók egy 70 milliTesla erősségű mágnest helyeztek a patkány erei közelébe és vizsgálták a mágneses tér értágasságra gyakorolt hatását az erek átmérőjének mérésével. A vizsgálat során azonban meglepő jelenséget tapasztaltak: a mágnes hatására az addig összehúzódott erek kitágultak, míg a tágak összeszűkültek. Ez pedig azt jelenti, hogy a mágnes képes fokozni azokon a területeken a véráramlást, melyek erei összeszűkült állapotban vannak.

A sérülés következtében a lágy kötőszövetek és inak közelében kialakuló duzzanat legnagyobb mértékben az erek kitágulása miatt következik be. Az eddigi eredményekre alapozva a kutatók megvizsgálták, hogy a mágnes képes-e az erek szűkítése révén csökkenteni a duzzanatot.

"Ha a sérülés után a terület nem duzzad be, akkor a beteg kevesebb fájdalmat él át és a sérülés is gyorsabban gyógyul. A mágneseket tulajdonképpen a jegelés és a pólyálás alternatívájaként lehet használni közvetlenül a rándulás, húzódás vagy zúzódás kialakulása után." - magyarázta a kutató.

Dr. Skalak úgy véli, hogy a mágnesek különösen hatékonyak lehetnek a főiskolai, egyetemi vagy professzionális sportolók kisebb sérüléseinek gyors kezelésére. Elit sportolók közreműködésével további klinikai vizsgálatok szükségesek még a hatékonyság és biztonságosság pontos megítélésére. A legjobb hatás elérése céljából ugyanis megfelelően kell megválasztani a mágnes felhelyezését, valamint az alkalmazott tér erősségét, mely szempontból a jelenleg forgalmazott eszközök komoly hiányosságokkal bírnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek