Gyilkos ózon

Több ezer amerikai veszti életét tüdőbetegségben, mely az atmoszférában található ózonnak köszönhetően alakult ki. Az olyan forró és száraz klímájú városok, mint például Los Angeles lakói vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, mert itt a legnagyobb az ózonkoncentráció. A kutatók szerint az LA-ben élők 25-30 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele légúti megbetegedésekbe.

A cikkből az is kiderül, hogy a szmog úgynevezett finomrészecskéi egyértelműen összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri eredetű halálozással. A vezető kutató, Michael Jerrett büszke arra, hogy elsők között sikerült a finomrészecskék és az ózon hatását egymástól függetlenül bemutatni. Jerrett a berkeleyi Kalifornia Egyetem Népegészségtani Intézetének környezeti egészségtudomány docense. A finomrészecskék a szív- és érrendszeri (szívroham, gutaütés miatti) halálozásra, az ózon a légúti eredetű halálozásra hajlamosít.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente mintegy 240 ezer amerikai és 7,7 millió ember világszerte légzőszervi megbetegedésben hal meg. Az ózonszint csökkentését célzó kísérletek azonban az utóbbi években rendre megfeneklettek, mondta el Jerrett. Ma már minden harmadik amerikai olyan területen él, ahol az ózonszint meghaladja a határértéket. Egy éve az amerikai Környezetvédelmi Hivatal szigorította az ózon határértékét, ám sok tudós szerint még alacsonyabb értékekre lenne szükség. 11 kilométerrel a föld felett az ózon már hasznos, ugyanis megakadályozza a nap ultraibolya sugárzásának átjutását. Földközelben azonban tüdőkárosodást okoz a belégzése. Jerrették az Amerikai Ráktársaság adatait hasonlították össze 96 amerikai nagyváros szennyezettségi adataival. Összesen csaknem 449 ezer ember és 118 777 haláleset szerepelt a vizsgálat majdnem két évtizedes utánkövetése alatt. Megállapították, hogy minden többlet 10/milliárd részecske ózonkoncentráció-emelkedés négy százalékkal fokozza a légúti eredetű (többségében tüdőgyulladás, vagy krónikus obstruktív légúti betegség miatti) halálozás rizikóját. Mindemellett az ózon ráadásul erős üvegházhatású gáz is. A szakértők szerint azt mindenki tudja, hogy miért van szükség zöld intézkedésekre. Csak az nem tisztázott, hogy miként valósulnak meg a tervezett lépések.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek