Gyermekágyi depresszió

Gyermekágyi depresszió

A gyermekágyi depresszióval agyműködésbeli változások is járnak, aminek következtében megváltozik az érzelmi élet és a csecsemőkhöz való viszony is sérülhet, derül ki egy új kutatásból. A Pittsburghi Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói MRI vizsgálattal elemezték kismamák agyműködését, ebből kiderült, hogy az agy egyes részei kevésbé aktivak a betegeknél.

Ezek a területek felelősek az érzelmek ellenőrzéséért és segítenek az érzelmek felismerésében. "Kísérletünk alátámasztja azt, hogy a gyermekágyi depressziótól szenvedő nőknek sivárabb az érzelmi élete és kevésbé tudnak ráhangolódni az egyes hangulatokra" - magyarázza a cikk szerzője, Dr. Eydie L. Moses-Kolko. Arra is magyarázatot adnak, hogy a beteg édesanyák miért kötődnek nehezebben gyerekeikhez.

A posztpartum (szülés utáni) depresszió a kismamák 15 százalékát érinti. A betegség nem azonos a "gyermekágyi szomorúsággal" vagy baby-blues-zal, mely szülés után szintén nagyon gyakori, és amelynek hatására az édesanyák apró semmiségek miatt is sírva fakadnak. Ezek a tünetek két héttel a szülést követően elmúlnak. A gyermekágyi depresszió ezzel szemben hónapokig is eltarthat, és olyan erős szomorúsággal, kedvtelenséggel és reménytelenség-érzéssel jár, mely a mindennapi tevékenységeket is megakadályozza. A depresszió károsan hat a csecsemők érzelmi és idegi fejlődésére is.

A kutatók 14 depressziós és 16 egészséges édesasanyát választottak kísérletük alanyául. Mindannyian egészséges, érett gyermeket szültek, nem szedtek semmilyen gyógyszert. Az édesanyáknak mérges és ijedt arcokat mutattak, közben MRI segítségével vizsgálták őket. Kérdőíveket is kitöltettek velük, ennek segítségével mérték fel kötődési képességüket, ellenséges érzelmeiket, és azt az örömöt, amit a gyerekük gondozása okozott nekik.

A negatív érzelmek az agykéreg bal oldalának homloklebenyét - annak középső és hátsó részét - aktiválták. Ezek az agy szociális kapcsolatokért felelős részei. A depressziós édesanyák agya aktívabb volt, mint egészséges társaiké. Amikor a nők negatív érzelmi töltetű képeket néztek, az agy ezen területei és az amigdala között információáramlás zajlott, amit a depressziós hölgyek esetén nem sikerült kimutatni. Ezek az idegi pályák szabályozzák a negatív érzelmi töltetű hangokra, így a gyereksírásra való választ is.

Az eredmény az American Journal of Psychiatry folyóirat szeptember 15-i számában jelent meg. Szakemberek szerint a szülés utáni depresszió egy többtényezős betegség, további vizsgálatokra van szükség, hogy többet megtudjunk a kórképről.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek