Gyakori szembetegségek

Gyakori szembetegségek

A látással kapcsolatos problémák nem ritkák, sokan tapasztalnak valamilyen rendellenességet életük folyamán. Könnyezés, szemszárazság, viszketés, homályos látás – a leggyakoribb problémákra kerestük a megoldást.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy fáradt a szemünk, viszket, esetleg kipirosodott. Talán túl sokat dolgoztunk a monitor előtt vagy ültünk egy dohányfüstös helyiségben. Ilyenkor egy kis pihenésre van szükségünk, tüneteinket pedig néhány napig kezelhetjük vény nélkül kapható szerekkel.

Kivörösödött szem

A szem kivörösödése sok esetben csak átmeneti probléma, a legtöbbször fáradtság okozza, és egy kiadós alvás után elmúlik. Ha azonban (kötőhártya-)gyulladás áll a háttérben nem csak pirosodás jelentkezik, de viszketés, duzzanat is kialakul. Számos dolog állhat a háttérben: bakteriális vagy vírusos fertőzés, szembe került kozmetikum (pl. sampon), helytelenül használt kontaktlencse, sérülés, allergia, huzat, szél, por, hideg, hőség, szmog, erős fény, (cigaretta)füst, alváshiány, számítógép-használat, éjszakai vezetés stb. Az első panaszoknál gyógyszertárban vény nélkül kapható szemcseppeket vagy spray-ket alkalmazhatunk, ezek csökkenthetik a gyulladást és a viszketést. Amennyiben a tünetek néhány nap alatt nem múlnak, szemorvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumos, fertőtlenítő hatású vagy antihisztamin-tartalmú szemcseppre vagy kenőcsre lehet szükség, amely receptköteles.

Szemszárazság

Az egészséges szemet vékony könnyréteg borítja, amely a szem nedvesen tartásáról gondoskodik, így a szaruhártya oxigénhez és tápanyaghoz jut, illetve az idegen anyagok (por) is távozni tudnak. Ez a filmréteg véd a fertőzésektől, ezért hiánya komoly problémákhoz vezethet.

Gyakori szembetegségek

A szemszárazság civilizációs betegségnek tekinthető, hiszen a gyakori monitorhasználat, tabletezés és tévézés miatt keveset pislogunk, így a szemünk kiszárad. Rossz hatással lehet a fűtés és a légkondicionálás is, 40 év felett pedig - főként a nőknél - hormonális változások okozhatják a betegség kialakulását. Cukorbetegség, allergia, reuma vagy pajzsmirigy-betegség szintén állhat a háttérben, ezért ha a probléma hosszú távon fennáll, az alapos kivizsgálást nem érdemes elmulasztani. A patikákban számos vény nélkül megvásárolható készítmény kapható, ezek enyhítik a panaszokat. Műkönny-oldatok, síkosító kenőcsök, nedvesítő cseppek, permetek állnak rendelkezésre, a gyógyszerész segít a választásban.

Allergia

A szemet sok irritáló anyag éri, ezért nem meglepő, ha allergiás reakcióval válaszol. Az allergiás kötőhártya-gyulladásként ismert betegség nem csak nyáron, a pollenek terjedése idején alakulhat ki, de télen, a zárt lakásban is. Okozhatja poratka, állatszőr, penész és füst is, a betegség nem fertőző (a fertőző kötőhártya-gyulladást váladékozás kíséri). A kezelésben az allergiát kiváltó allergén felderítése a cél, ebben allergológus segíthet, majd írhat fel antihisztamint tartalmazó szemcseppet, esetleg szájon át szedhető gyógyszert. Ha a tünetek nem súlyosak, vény nélkül kapható készítményekkel is kezelhetők, allergia elleni szemcseppeket a patikus szezontól függetlenül tud ajánlani.

Házi praktikák gyulladt szemre

Méz

Antibakteriális és antibiotikus hatása miatt a méz a gyulladt szem kezelésére is kiváló. Keverjen el egy evőkanál mézet egy bögre langyos vízben, ezzel borogassa szemét. Ha allergiás, a pollenek miatt ne használja ezt a módszert!

Fekete vagy zöld tea

A teában található bioflavonidok a vírusok és a baktériumok ellen is hatásosak lehetnek. Áztasson be két teafiltert, majd ha langyosra hűlt, helyezze a szemeire. Relaxáljon így 20 percet.

Hideg/meleg borogatás

A gyulladás okozta kellemetlenségeket a borogatás enyhítheti, azt használja, amelyik jobban esik. Áztasson meleg vízbe egy kis törülközőt, ezt tartsa a szemén, amíg ki nem hűl. Tegyen a fagyasztóba egy meggymag-párnát, majd tegye a szemére.

Probiotikum

A káros baktériumok kiirtásában segíthet, ha natúr joghurttal vagy kefirrel átitatott vattapárnácskát helyez a szemeire.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek