Gubás Gabi: Három szerelmem van!

Gubás Gabi: Három szerelmem van!

Az életben két dolog biztos: a bizonytalanság és a változás - írja mottóul a honlapján. Azt mondja, nem kell és nem is lehet mindent előre eltervezni: ez a szép a szabadúszó létben! Ugyanakkor nem hisz a véletlenekben. Aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik. em véletlen, hogy éppen most talált rá a Tizenegy perc Mariájának szerepe.

Ahogyan az sem véletlen, hogy Maria kedvéért Gubás Gabi vállalta azt, amit férfimagazinok kedvéért korábban nem tett meg: a színpadon megszabadul a ruháitól.

Maria Paulo Coelho Tizenegy perc című regényének a főhőse. A fiatal brazil lány Genfbe kerül, ahol táncosnői karrierről álmodozik, ám hamarosan az utcán találja magát prostituáltként. Miközben a szerelemről ábrándozik, új és új szexuális utakra indul.

Gubás Gabi tavaly nyár óta játssza Mariát a Thália Színházban.

Mit jelent számodra ez a szerep?

Érdekes, hogy az utóbbi időben minden szerepem éppen a legjobbkor talált meg. Így volt ez most is. Mariát nagyon szeretem. Egyrészt szakmailag rendkívül sokat igényel tőlem: a darabban énekelek, táncolok, és persze ráadásul még színészkedni is kell. És hát egy számomra új, másfajta megmutatkozásra, a gátak lebontására is késztetett. Nem is igazi gátak ezek, hiszen magam építettem őket korábban: mindig is ellene voltam az öncélú vetkőzésnek. De most eljött az ideje, hogy ezt a kihívást is teljesítsem, és úgy érzem, érdemes volt.

Szerintem a vetkőzős jelenetek nagyon diszkrétek és ízlésesek a darabban.

Akkor sikerült megvalósítani azt, ami kedvenc mesém, Az okos lány fő motívuma: jöttem is, meg nem is, hoztam is, meg nem is. Én is úgy érzem, hogy pont azt a hatást értük el, amit szerettünk volna. Hiszen az egész darabot áthatja az érzékiség, így ezt indokolatlan lett volna kihagyni. A lényeg az önmegismerés, amelyhez az út Mariának a szexuson át vezet, nekem pedig a színészeten keresztül. Volt tehát köztünk egyfajta köldökzsinór, s így meg tudott születni ez a hús-vér figura: egyszer csak ott volt Maria.

Milyen érzés meztelennek lenni a színpadon?

Úgy voltam vele, mint a hegymászó: az egyik lépést teszed a másik után, az életedért küzdesz, és nem arra koncentrálsz, hogy mi van rajtad. A darab előtti próbák során volt egy hónapom, hogy felkészítsem magam. Amikor már ott vagyok a színpadon, benne egy jelenetben, akkor már nem tudatosul bennem, hogy nincs rajtam ruha. Ha ilyenkor kívülről tudod szemlélni magad, akkor nem vagy benne igazán a szerepben. Mindenesetre a rendezővel alaposan kitaláltuk, mi, hogyan történjen, így teljesen biztonságban éreztem magam ebben a helyzetben is.

Jól sejtem, hogy az anyaság is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen bátor légy?

Az anyaság rendkívül sokat tett hozzá a személyiségemhez. Nem véletlen, hogy két és fél évig otthon voltam a kisfiammal, és nem vállaltam munkát. Minden egyes pillanatát meg akartam élni ennek a csodának! Anyának lenni egy újfajta szerelem! Szoktam is mondani, hogy három szerelmem van: a párom, a gyermekem és a színház!

Az, hogy anyává váltam, kitöltötte azt az űrt, amivel korábban a szerepeken keresztül próbáltam megküzdeni anélkül, hogy ennek a tudatában lettem volna. Nincsenek véletlenek. Bár nem kerestem, biztosan megvolt az oka, amiért éppen most talált meg ez a szerep.

Az említett szerelmek jó esetben nem gyengítik, hanem erősítik egymást, ugye?

Igen, amit az egyiktől kapok, azt a másik színtéren adom vissza. Csak meg kell találni az egyensúly Mindig is megvolt bennem a harmóniára való törekvés.

Ebben a természetgyógyász párom is nagyon sokat segített. Én nem az a típusú művész vagyok, aki a magánéleti káoszból tud táplálkozni a színpadon. Én szeretem a családi életet egyfajta béke szigetének tekinteni, ahonnan kirepülhetek, ahol töltekezhetek, amiből másoknak is adhatok.

A férjed révén mennyire alakult át az egészséghez való hozzáállásod?

Vonzódom a természetes gyógymódokhoz, így amikor megismerkedtünk, egyértelmű volt, hogy én is tudok azonosulni azzal a szemlélettel, amit ő képvisel. Hihetetlen empatikus készséggel rendelkezik. Ahogyan másokat ennek szellemében gyógyít, úgy nekem is rengeteget segített már. Sok mindenre megtanított. Szögezzük le, hogy egyikünk sem szereti a túlzásokat, de például a sót, a lisztet és a cukrot már egészségesebb típusúra cseréltük. Minőségi alapanyagokból főzök. Odafigyelünk a testünk jelzéseire, hiszen ezek a lélek üzenetei.

Már gyerekkoromban is rendszeresen mozogtam, néptáncoltam és balettoztam. A babavárás hónapjaiban is tornáztam. Most pedig egy nagyon kellemes edzőterembe járok, ahol úszni, kardiózni, jógázni, táncolni vagy csoportos edzésen mozogni egyaránt lehet. Hetente egyszer mindenképpen, de ha tehetem, kétszer vagy háromszor is lejövök, és eldöntöm, hogy éppen mihez van kedvem.

Milyen a kisfiad egyénisége?

Ő egy tünemény! Teljes köztünk a szerelem. Rendkívül érzékeny és fogékony mindenre, ami őt körülveszi. Olyan az agya, mint egy szivacs. Amióta megszületett, mint egy kis tükörben, magamat is jobban látom. Hogy például én is állandóan csacsogok, dalolok, mint ő? És ezt az erős akaratot, ezt a makacsságot tényleg tőlem örökölte?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek