Gombás rizzsel töltött cukkíni - Egészségséf
Mindenféle töltött zöldséget nagyon szeretek, főleg, ha azt sütjük. A töltött cukkíninek is több fajtáját szoktam elkészíteni a családnak, ha csak a fiúk vannak itthon, akkor a húsosat, de ha van rá vevő, akkor szeretek kísérletezgetni vegetáriánus változattal is. Ez most egy ilyen recept lesz.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 4 db saláta cukkíni (nagyobbak)
- 1 bögre barna rizs
- olaj
- 30 dkg gomba
- 2 x ½ fej vöröshagyma
- só, bors, majoranna
- 1 erőleves kocka
- reszelt sajt (parmezán)
Először is a rizst tesszük fel főni. Ez a szokásos módon történik: 1 bögre rizst megmosunk, lecsepegtetjük, és olajon megpirítjuk. Az erőleves kockát 1 bögre forró vízben feloldjuk, hozzáadjuk a rizshez + 1 bögre vizet adunk hozzá. Beletesszük a fél hagymát, megvárjuk míg felforr, megkeverjük, lefedjük, és kis lángon kb. 25 perc alatt megfő. Közben a másik fél hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletelt gombát, fűszerezzük és megpároljuk. Amikor kész, a rizshez adjuk. A megmosott cukkíniket felezzük, kivesszük a belsejét, és beletöltjük a tölteléket. Sütőben kb. 30 percig sütjük fólia alatt 200 fokon, majd levesszük a fóliát, megszórjuk a sajttal és 5 percre visszatesszük.
Tipp! Érdemes pár karalábét is venni, hogy ha több lenne a töltelék, akkor azt is meg tudjuk tölteni. Mindenféle sajtot tehetünk rá, illetve fokhagymás tejföllel tálalhatjuk.
Jó tudni! A barna rizsnek kicsit más lesz az állaga, és az íze, mint a fehér rizsé. Viszont sokkal egészségesebb, magasabb a rosttartalma. Ha először kicsit furcsa is, egy idő után megszokjuk, és teljes értékű alapanyagunk lehet.
Tápérték (100 g)
|
Cukkíni |
Csiperke gomba |
Barna rizs |
Parmezán sajt |
Energia |
16 kcal |
39 kcal |
362 kcal |
392 kcal |
Fehérje |
1,2 g |
5,9 g |
7,5 g |
35,8 g |
Zsír |
0,2 g |
0,2 g |
2,7 g |
25,8 g |
Szénhidrát |
3,3 g |
3,3 g |
76,2 g |
3,2 g |