Gomba a bőrön

Gomba a bőrön

Sokan gondolják, hogy a talp szélén, vagy a lábujjak között megjelenő hámlás egyszerűen csak a száraz bőr részjelensége, pedig ezek a tünetek a láb gombás fertőzésének leggyakoribb megnyilvánulásai. A bőr gombás megbetegedései világszerte elterjedtek, és gyakoriságuk alapján népbetegségnek számítanak.

A gombák kedvelik a meleg, nedves területeket, így a zárt cipôben ideális körülmények vannak a szaporodásukhoz. A gombák három nagyobb csoportja okozhat tüneteket a bôrön: a fonalas-, a sarjadzó- és a penészgombák. A súlyosabb bôrgombásodások kezelése bôrgyógyászati felügyeletet igényel, ugyanakkor az enyhe formák, a jellemzô tünetek felismerése után otthoni körülmények között is kezelhetôek.

A lábujjak közti gombásodásra jellemzô, hogy a bôr viszket, kissé vörös, repedezett. Késôbb, a folyamat kiterjedésekor, különösen erôsebb izzadás esetén a lábujj közti bôr felpuhul, fehérré, lehúzhatóvá válik. Mély repedések is kialakulhatnak, melyek fájdalmasak. Ha nem kezelik, akkor a bôrfertôzést okozó gomba nagyon kellemetlen körömfertôzést is elôidézhet. Kialakulását a rosszul szellôzô, meleg, szintetikus anyagból készült cipôk elôsegítik. A sportos életvitel tehát ezért kedvez a gombás bôrfertôzés kialakulásának: a sportcipôkben a láb könnyebben befülledhet (atlétaláb). Gombás bôrfertôzést könnyen elkaphat bárki, de különösen azok, akik aktív életet élnek, sokat sportolnak, vagy utaznak. A strandokon, uszodákban, szaunákban, zuhanyzókban a közösen használt szônyegeken, kilépô felületeken megtelepednek a gombák, melyek a fertôzés forrásaivá válhatnak.

A cukorbetegség, a keringési zavarok és az immunrendszer gyengülése hajlamosító tényezôk, ezért gyakori gombás fertôzés esetén tanácsos ellenôriztetni a vércukorértéket a háziorvossal, valamint az alsó végtag keringési zavarai után kutatni (visszeresség). Fontos az összefekvô területek szárazon tartása, izzadásra hajlamos egyéneknél természetes alapanyagú ruházat viselése. Köröm és lábgomba esetén a cipôk rendszeres fertôtlenítése szükséges, megelôzésként - gombaellenes és izzadáscsökkentô - hintôporok használata javasolt. Egyszerűbb esetekben a gyógyszertárakban kapható, nem receptköteles gyári készítmények, a kezelésre nem reagáló, vagy súlyos formákban bôrgyógyászati vizsgálat és kezelés javasolt.

A gyógyszerek kiszerelési formái különfélék lehetnek. A használat szempontjából a legnépszerűbb a krém, ezt követik a legkülönfélébb formák, mint a spray, a gél, az oldat, vagy a hintôpor. A gombákat elpusztító (ún. fungicid) szerekkel a lábgomba már egyhetes kezeléssel hatékonyan megszüntethetô. A megfelelô készítmény kiválasztására és a használatra vonatkozóan érdemes áttanulmányozni a termékismertetôt, vagy a gyógyszerész segítségét kérni.

Dr. Varju Gábor

bôrgyógyász, kozmetológus szakorvos