Góc állhat a rejtélyes panaszok mögött

Góc állhat a rejtélyes panaszok mögött

Nincs kedvesebb egy széles mosolynál a családi fotókon, de ehhez bizony szép, egészséges fogak kellenek! Ha nincs panaszunk, akkor is érdemes évente legalább egyszer elmenni fogászati ellenőrzésre, különösen, ha testünk egyéb területein is vannak újra és újra felbukkanó tüneteink, amelyeknek okára alapos kivizsgálás után sem derült fény. Ezeknek a megmagyarázhatatlan tüneteknek a hátterében sokszor valamilyen góc áll, amelynek kezelése megszüntetheti a rejtélyes panaszokat.

Góc több helyen alakulhat ki a szervezetben, ilyen területek például a mandulák, a vakbél, a prosztata, a petefészek és a fogak is – mondja Dr. Pfeifer Barbara, a Róbert Rendelő fogorvosa. – Ha ezeken a helyeken krónikus gyulladás áll fenn, amely sokszor tüneteket sem okoz, ám az itt lévő baktériumok és toxinjaik a véráramba kerülve eljuthatnak a test egyéb, gyengébb ellenálló képességű területeire, ott az eredeti gyulladás már okozhat kellemetlen, olykor fájdalmas tüneteket.

Góc állhat a rejtélyes panaszok mögött A szájsebész szakorvos tapasztalata szerint egyes bőrbetegségek, hajhullás, ízületi gyulladások, kötőhártya - vagy vesegyulladás hátterében sokszor valamilyen fogászati eredetű probléma áll. A szakorvosok gyakorta küldik ilyen betegségekkel küzdő pácienseiket fogorvoshoz gócvizsgálat céljából.

"Fogászati góc lehet például egy elhalt fog, vagy gyökérkezelt fog, amelynek gyökércsúcsa körül krónikus gyulladás alakult ki, vagy akár egy bölcsességfog is, ami nem tud teljesen előtörni. Ezek a problémák sokszor  semmilyen panaszt nem okoznak, külső, látható jelük nincs" – magyarázza Pfeifer doktornő. "Egy panorámaröntgen azonban sokat segít abban, hogy megtaláljuk ezeket a kóros területeket,  és a gondos kezelés eredményeként megmentsük a fogat, és megszűnjön a góc következtében kialakult másodlagos betegség is."

Dr. Pfeifer Barbara szerint a gondos szájápolás mellett is elengedhetetlen a rendszeres, szakorvosi ellenőrzés, különösen akkor, ha már vannak tömések, esetleg pótlások is a szájban. Semmi nem váltja ki a naponta kétszeri, de inkább háromszori, legalább háromperces fogmosást, s e mellett a fogselyem használata is javasolt.

Góc állhat a rejtélyes panaszok mögött

"A fogápolást fontos minél hamarabb elkezdeni, hogy már kicsi korban a napi rutin részévé váljon. Azért is nagyon fontos ez, mert gyakran a cumisüvegbe töltött cukros teáknak/gyümölcsleveknek köszönhetően már az első tejfogak  is szuvasak. A kisgyermek, ha szomjas, szívesen megissza a vizet is, ha azt szokja meg" – tanácsolja Dr. Pfeifer Barbara, aki szerint az egyik legfontosabb lépés a gyermekek esetében, hogy ne „riasszuk el” őket, mi felnőttek a fogorvosi vizsgálattól.

"Ha pici kortól kezdve - akár panasz nélkül is - rendszeresen meglátogatjuk velük a fogorvost, hogy a kicsi megszokja a környezetet, sokkal kevésbé lesz bizalmatlan, amikor később esetleg tényleges kezelésre lesz szüksége. Külön figyelünk legifjabb pácienseinkre" – hangsúlyozza Pfeifer doktornő. - "Beültetjük őket a székbe, megmutatjuk nekik a kis tükröt, picit levegőt fújunk a tenyerükbe, aztán a fogacskáikra, egyszóval megmutatjuk, hogy itt nincs semmi félelmetes..."

A szájsebész javaslata szerint  fontos, hogy évente legalább egyszer keressük fel fogorvosunkat ellenőrzés, illetve szájhigiénés kezelés céljából. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat és az időben elkezdett kezelés rendben tartja fogaink egészségét, és minimálisra csökkentheti a fogászati góc kialakulásának lehetőségét is.

Magyarországon mintegy 500 ezer ember küszködik fogágybetegséggel – hangzott el a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Fogorvosok Egyesületének egy korábbi közös konferenciáján. A gócbetegségekről szóló tanácskozáson elhangzott, hogy évtizedekig csak a rossz szájhigiénét tették felelőssé a fogágybetegségért, de mára kiderült, számos rizikótényező együttes hatása is kiválthatja, például a dohányzás, a stressz, az immunrendszer állapota, a fogászati kezelések minősége vagy az öröklődés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek