Gluténmentes kenyér

Gluténmentes kenyér

Szakemberek kifejlesztettek egy újfajta kenyeret, amely teljes mértékben gluténmentes, így a glutén-érzékenységben vagy más néven cöliákiában szenvedők is fogyaszthatják.

Spanyolországban az Élelmiszertechnológiai Kutatóközpont (CeRPTA) munkatársai kifejlesztettek egy olyan típusú kenyeret, amely ízben és minőségben megegyezik a fehér búzakenyérrel, és cöliákiában szenvedők is fogyaszthatják. A kutatóknak az volt a céljuk, hogy a termék ízében kiemelkedő legyen és a 100%-ban gluténmentes termék tej- és tojásallergiában szenvedők számára is fogyasztható legyen. A kutatók által kifejlesztett gluténmentes kenyér magas tápanyag értékű, kellemes ízű és jó minőségű.

A búzában, a rozsban, a zabban és az árpában megtalálható a sikérfehérje (glutén) a legtöbb ember számára nem okoz semmilyen problémát. A glutén-érzékenységben vagy más néven cöliákiában szenvedő emberek számára azonban a glutén fogyasztása súlyos bélkárosodáshoz illetve bélgyulladáshoz vezethet. A betegség előfordulását genetikai tényezők mellett környezeti faktorok is befolyásolják. A cöliákia viszonylag gyakori megbetegedés, Magyarországon minden 1000 ember közül 1 szenved ebben a betegségben. A fiatal korban jelentkező betegség tünetei: a gyermek gyarapodási zavara, gyakori nagy tömegű zsíros és bűzös széklet ürítése, haspuffadás és hasfájás. A teljes mértékű gluténmentes - azaz búza-, rozs-, zab- és árpamentes - diéta betartása mellett elérhető a tünet- és panaszmentesség.

Gluténmentes termékeket ezidáig is találhattak a cöliákiás betegek az üzletekben, de azok minősége és élvezeti értéke nem minden esetben egyezett meg a hagyományos lisztből készült termékekével. Már lehetőség van otthon is elkészíteni gluténmentes kenyeret! Ebben segítünk az alábbi recepttel:

Készíts otthon gluténmentes kenyeret!

Gluténmentes kenyér- extra egészségesen, szőlőmagolajjal

Hozzávalók:

30 dkg Schar MixB ( gluténmentes liszt)

15 g friss élesztő

10 g szőlőmagolaj

3 dkg pattogtatott amaránt

400 ml langyos víz

1 tk só

Elkészítés:

A hozzávalókat, a folyékonyakkal kezdve egy tálba tesszük, aztán robotgéppel összedolgozzuk. Nem lesz egy szép látvány, de esetünkben a végeredmény a lényeg!

40 perc langyos, párás helyen való kelesztés után már mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe.

18 percig 220 fokos, majd 15 percig 180 fokos sütőben sütjük. Szép, laza szerkezetű kenyeret kapunk.

A sütési idő letelte előtt 5 perccel szőlőmagolajjal megkenegethetjük a tetejét, hogy szép piros és ropogós legyen!

Ha valaki a nagyon nagy szeleteket kedveli, és a még levegősebb tésztát, akkor érdemes 40 fokos sütőben keleszteni. Akkor jóval magasabb lesz a kenyér és nagyon laza levegős, de lukak azért nem lesznek benne, úgy mint a boltiban sokszor.

Forrás: http://dietablog.blog.hu/

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek