Gluténmentes hideg napok - Receptekkel!

Gluténmentes hideg napok - Receptekkel!

Ártani senkinek se árthat egy gluténmentes étel, ellenben aki kifejezetten igényli ezt a diétát, annak megkönnyítjük a dolgát pár olyan recepttel, amely az év hidegebb hónapjainak bármelyik napján jól jöhet majd.

Étel/élet búza nélkül

Akit lisztérzékenységgel diagnosztizálnak, annak nincs könnyű dolga a diétát illetően, hiszen a legtöbb ételünk tartalmaz glutént ‒ még azok is, amikről nem is gondolnánk. Ha mentesen kell étkeznünk, akkor leggyakrabban a rizs-, burgonya-, kukorica-, szója-, babliszt-, szezámmag- és sárgaborsóliszt jöhet szóba. Az élelmiszerek többségébe vagy adalékanyagként kerül glutén, vagy az előállítás során szennyeződnek a gyártási technológia miatt, így nem könnyű olyan ételeket venni, amelyek biztosan gluténmentesek. Ebben lehet segítségükre az OÉTI folyton frissülő listája, illetve a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank.

A gluténérzékenység klasszikus tünetei:
- (elhúzódó) hasmenés, haspuffadás
- zsírfényű széklet
- étvágytalanság, fogyás
- fogzománc hibák, korai fogromlás
- rendszeresen visszatérő afták a szájban
- fáradékonyság
- izomfájdalom

Gluténérzékenység esetén mindenképpen kerülni kell a búzát, a rozsot, az árpát, a korpát, a tönkölybúzát, kamut búzát, a malátát - és az ezeket tartalmazó élelmiszereket.

A gyümölccsel, zöldséggel nem lehet gond?

A gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak glutént, az aszalt gyümölcsökkel azonban legyünk óvatosak, mivel a szárítás folyamatát sokszor gabonafélékkel gyorsítják fel. November lévén részesítsük előnyben a birsalma, sütőtök, brokkoli, csicsóka, káposztafélék, batáta, bab, karalábé, körte és hagymafélék fogyasztását.

A tökéletes gluténmentes köret

A polenta, mifelénk puliszkaként is emlegetett étel méltatlanul elfeledett eledel. A kukoricadarából vagy -lisztből készült önálló fogás vagy köret remekül variálható és abszolút gluténmentes. Készíthetjük lágyan túróval, sajttal, tejföllel meglocsolva, vagy keményebbre főzve rakottas is készíthető belőle zöldségekkel, hússal. De ha még ennél is keményebbre főzzük, akkor lepényként fogyaszthatjuk.


———————————————————————

A recepteket és képeket Tripsánszki Évától, az ÍZcsiklandozó gasztrobloggerétől kaptuk.
“Imádom a jó illatokat, harmonikus ízeket, melyek megcsiklandozzák az orromat és az ízlelőbimbóimat. Nem vagyok egyetlen irányzat elkötelezettje sem, nyitott vagyok viszont mindenre, ami az étkezések által belülről építi, szépíti, gazdagítja testemet. Hatalmas boldogságot jelent nekem, ha receptjeimet mások is használják. Szeretettel várok mindenkit virtuális asztalom mellé az izcsiklandozo.blog.hu oldalon.”


Mézes - fahéjas sütőtökleves

Hozzávalók:
- 1 db kisebb sütőtök (kanadai sonkatök)
- 250 ml tejszín
- 3-4 evőkanál méz

- ½ mokkáskanál fahéj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 4 dl víz

Gluténmentes hideg napok - Receptekkel!

Elkészítés:
A sütőtököt feldaraboljuk, magjait kivájjuk, majd 190 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. A tökhúst a héjról lekaparjuk, turmix gépben a vízzel simára pürésítjük. Ízesítjük mézzel, fahéjjal, vaníliával. Egy kislábosba töltjük, hozzáöntjük a tejszínt és állandó kevergetés mellett forrásig melegítjük. Tálkákban szervírozzuk.

Polenta libatepertővel és karamellizált lila hagymával

Hozzávalók:
A libatöpörtyűhöz:
- 1 kg libaháj
- 3 dl víz

A polentához:
- 200 g kukoricadara
- 1,2 dl víz
- 1 evőkanál só
- 20 g vaj
- só, bors
- 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű és rozmaring

A karamellizált hagymához:
- 2 evőkanál zsiradék (vaj, libazsír vagy olaj)
- 2-2 fej lila és vöröshagyma
- 2 evőkanál barna cukor

A tálaláshoz:
- tejföl

Gluténmentes hideg napok - Receptekkel!

Elkészítés:

A libahájat hideg vízben megmossuk és 2x2 cm-es kockákra vagdossuk. Mély lábasba tesszük és felöntjük 3 dl vízzel. Nagyon lassú tűzön főzzük lefedve 30 percig. Ezután a fedőt levesszük róla és további 1,5 órán át gyöngyözve főzzük. A ropogós töpörtyűket szűrőkanállal kivesszük a libazsírból és megsózva félretesszük.
A polentához a vizet a sóval felforraljuk, folytonos kavargatás közben beleöntjük a kukoricadarát és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, fűszerezzük borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal. Egyenletesen elterítjük egy lapos tepsiben és kihűtjük.

A karamellizált hagymához a hagymákat megtisztítjuk, elnegyedeljük, majd a zsiradékon lassú tűzön pároljuk 8-10 percig. Rászórjuk a barna cukrot, és erős tűzön további pár percig karamellizáljuk.
Tálalás előtt a kihűlt kukoricadarát kedvünk szerinti formára szeleteljük vagy kiszaggatjuk, kevés vajon forró serpenyőben mindkét oldalát átpirítjuk. Tányérra sorakoztatjuk, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk libatepertővel és mellé kínáljuk a karamellizált hagymát.

Birsalmahab

Hozzávalók:


- 400 gramm érett birsalma
- 100 gramm cukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 5-6 szem egész szegfűszeg

-  350 gramm natúr joghurt
-  1 dl a birsalma főzőlevéből

-  1 tasak zselatin fix
-  1 tasak habfixáló
-  3 evőkanál porcukor

A karamellizált birshez:

- 100 gramm gyümölcs a kompótból kivéve

- 3 evőkanál barna cukor

- 3 dkg vaj

- kevés birsalma kompótlé

A díszítéshez:
- friss citromfű levelek

Gluténmentes hideg napok - Receptekkel!

Elkészítés:

A gyümölcsöt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a cukorral, a vaníliával, a szegfűszeggel együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. Amikor a kompót elkészült, a levét leszűrjük és félre tesszük. A gyümölcshúsból 100 grammnyit félreteszünk a karamellizáláshoz, a többit turmixgéppel simára turmixoljuk, 1 dl kompótlével hígítjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
Közben a joghurthoz adjuk a cukrot, a zselatin fixet és a habfixálót, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a birspüréhez, alaposan összekeverjük és vékonyan kivajazott poharakba, formákba kanalazzuk. Tetejüket elsimítjuk és pár órára hűtőbe tesszük.
A karamellizált birskockákhoz a vajat felhevítjük, a barna cukrot hozzáadjuk és kevergetés nélkül teljesen felolvasztjuk. Közepes hőfokon addig melegítjük, míg szépen barnulni kezd. 
Ekkor óvatosan ráöntünk 1 dl birskompót levet, azzal összekeverjük.
Akkor jó, ha kissé nyúlós, a színe pedig sötét-aranybarna. Ekkor hozzátesszük az apró kockákra vágott gyümölcsöt, és pár percig összeforraljuk. Kicsit elpárolog ezalatt a lé, a gyümölcsöt pedig szépen bevonja az édes, illatos, cukorkaramell. Félrerakjuk és kihűtjük.
Kicsúsztathatjuk a tálkákból vagy abból is fogyaszthatjuk, a lényeg, hogy a desszert tetejét a karamellizált birsalmakockákkal, kevés folyós karamellel és citromfű levelekkel díszítjük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek