Gesztenyepüré - Egészségséfünk receptje

Gesztenyepüré - Egészségséfünk receptje

A gesztenyepüré az egyik kedvenc desszertem. Elkészítését még gyerekkoromban tanultam meg Anyukámtól, Nagymamámtól. Nem egyszerű, munkás, de az íze mindenért kárpótol, össze sem hasonlítható a boltival. Egy évben egyszer érdemes kipróbálni, elkészíteni.

Elkészítési idő: kb. 3 óra

Hozzávalók:

  • gesztenye (minimum 1 kg)
  • tej
  • vaníliás cukor
  • cukor
  • rum
  • tejszín

Első lépésként a gesztenyét megtisztítjuk a külső barna héjától. Ekkor még marad egy vékony barna belső héja. Vizet felteszünk forrni. Amikor forr, akkor 3-4 szemenként dobjuk bele a gesztenyét, és addig tartjuk benne, míg a vékony barna héjat le nem tudjuk húzni könnyedén. Sajnos ez nem megy másként, mint hogy kivesszük és megpróbáljuk, ha nem megy, visszatesszük. Ha így megtisztítottuk a gesztenyéket, akkor fogunk egy fazekat, amibe az összes belefér. Felöntjük vizes tejjel, adunk hozzá cukrot (1 literhez 3-4 evőkanál), és vaníliás cukrot. Lassú tűzön, hogy a tej le ne égjen, puhára főzzük.

Gesztenyepüré - Egészségséfünk receptje

Ha puha, akkor kivesszük a tejből (erre még szükség lesz), és turmixba tesszük. Összetörjük, közben adunk hozzá rumot, a főzőtejből annyit, hogy megfelelő állagú legyen. Nem szabad hígnak lennie. Ezután a régi krumplinyomóba tesszük és átnyomjuk. Egyrészről így biztos nem marad darabos, másrészről így lesz kis giliszta formájú. Tejszínhabbal rétegezve pohárba tesszük.

Tipp! Vaníliás cukor helyett vanília rudat is tehetünk bele. Próbáljunk magyar gesztenyét szerezni, még ha kisebb is, mert az íze egészen már, mint a nagy szemű társaié. Ha nem elég édes, vaníliás cukorral édesítsük.

Jó tudni! Bár nagyon munkás desszert, de elkészítésével egészen biztosak lehetünk benne, hogy mindenféle tartósítószertől és adalékanyagtól mentes gesztenyepürénk lesz. Az elkészítési idő attól is függ, hogy mennyit készítünk.

Még több desszert Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

 

Gesztenye

Cukor

Tej 1,5 %-os

Rum

Energia

213 kcal

390 kcal

44 kcal

231 kcal

Fehérje

2,4 g

0 g

3,0 g

0 g

Zsír

2,2 g

0 g

1,5 g

0 g

Szénhidrát

45,5 g

99,9 g

4,7 g

0 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek