Génterápiával a süketség ellen

Génterápiával a süketség ellen

A génterápia több területen átütő sikereket ért el, mint például a vakság gyógyításában vagy az AIDS kezelésében. Egy magyar, amerikai, francia tudósokból álló kutatócsoportnak most egerek hallását sikerült visszaadniuk génterápiával.

 

 

A veleszületett süketség minden kétezredik csecsemőt érint a világon, ennek leggyakoribb oka a belső fül érzékelő szőrsejtjeinek betegsége. Ezek a szőrsejtek a halláson túl az egyensúlyérzékelésben is részt vesznek, így sajnos egyensúlyzavarokkal társulhat a süketség.

Génterápiával a süketség ellen

Egyenlőre a géntárápiás módszer nem elég fejlett, hogy embereken teszteljék az egereknél elért sikereket, de Dr. György Bence a Harvard Egyetem magyar kutatóorvosa, aki a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetében kezdte kutatómunkáját, bizakodó a következő évekre nézve.

A kísérlet eddigi sikerének titka, hogy a génterápiában ismert adeno-asszociált vírust becsomagolták a sejtek közötti kommunikációban résztvevő sejten kívüli hólyagocskákba (extracelluláris vezikulák), így jutottak egy hatékony génátvivő rendszerhez. A sejten kívüli hólyagocskák nagy számban vannak jelen az emberi szervezetben, és szerepet játszanak a sejtek közötti információcserében. A vezikulákba ágyazott vírusokat könnyebben vették fel a belső fül halló és egyensúlyozó szőrsejtjei.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek