Genetikus? Nem! Generikus!

Genetikus? Nem! Generikus!

Itt az ideje, hogy a hétköznapi szókincsünkbe épüljön a generikus gyógyszer vagy más néven generikum kifejezés. Valójában mit találunk a generikus szó mögött, és legfőképpen kell ezt egyáltalán a betegnek tudnia? A válasz az utóbbi kérdésre egyértelműen igen!

 

 

 

Kezdjük tehát az alapoknál…

A gyógyszeripar szereplőinek legfőbb feladata, hogy kutatásaik eredményeképpen újabb és újabb molekulákat fedezzenek fel, amelyek segítségével a korábban nehezen gyógyítható, vagy gyógyíthatatlan betegségekre kínálhatnak megoldást. A képlet egyszerű, a megvalósítás ennél sokkal bonyolultabb és felettébb költségigényes. A gyárak fehér köpenyes kutatói évtizedekig tartó labormunka eredményeképpen, dollármilliárdok befektetésével tudnak csak eredményt elérni. E kutatómunka során több ezer molekulával próbálkoznak, mire az egyikből működő hatóanyag sok-sok év, akár évtized múlva a gyógyszertárakban is elérhető készítmény lesz. S amikor ez végre megtörténik, a szabadalmi oltalomnak köszönhetően általában 20 évig más cég nem forgalmazhatja az adott hatóanyagot. Az ilyen, szabadalommal védett produktumot nevezik originális készítménynek. Genetikus? Nem! Generikus!

A szabadalom lejártát követően azonban megnyílik a piac, és a többi gyógyszergyártó is lehetőséget kap arra, hogy ugyanazon hatóanyagból, az eredeti készítménnyel azonos minőségi és mennyiségi összetételű, illetve azonos gyógyszerformájú gyógyszert gyártsanak és forgalmazzanak. Ezeket a készítményeket hívják generikus gyógyszereknek, azaz generikumoknak.

Fontos kiemelni, hogy a generikus gyógyszerek az originális készítményekkel bioegyenértékűek, ezért azokkal helyettesíthetőek, melyet jogszabályok, és az általuk előírt vizsgálatok garantálnak. A generikumoktól tehát, ugyanazt a terápiás hatékonyságot várhatja és kapja az orvos és a beteg is.

 

De miért kellenek a generikumok, ha már van hatékony gyógyszer az adott betegségre?

A patikában kiváltott gyógyszer, elsősorban vényköteles készítmények esetében államilag támogatott termék, vagyis a beteg által fizetett összeghez a társadalombiztosító meghatározott összeget ad. A költségvetés, és azon belül is a gyógyszerek támogatására adható keret azonban korlátozott. A generikus készítmények piacra lépésével megnyílik a verseny, a gyógyszerek ára, támogatása és térítési díja is csökken.

A generikus készítmények a szív-és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió, az epilepszia, mentális zavarok, és az emésztőrendszeri megbetegedések területén olyan hatékony terápiákat kínálnak, melynek köszönhetően a korábbiakhoz képest kétszer több beteg kezelhető ugyanazon az áron.

 

Miért kell mindezt a betegnek tudnia?

A hazai egészségügyi ellátórendszerben dolgozó orvosok és patikusok felkészültsége világszínvonalú. Az általuk javasolt terápia követése az egészségünk megőrzése érdekében olyan elvárás, amit mindenki köteles (lenne) betartania. De a helyes terápia megválasztása során a kérdezés lehetősége adott. Bátran kérdezzünk rá akár az orvosnál, akár a gyógyszerésznél, valamennyi, számunkra fontos kérdésre, és kérdezzünk rá az adott készítmény helyettesítésének lehetőségére is. Fontos megismerni a szakember véleményét, hogy választhatunk-e olcsóbb terápiát. Választásra, helyettesítésre akkor is lehetőségünk van, ha az orvos által felírt készítmény helyett a patikus ugyanazon hatóanyagból készült, de más gyógyszer kiadását javasolja, amennyiben az orvos nem zárja ki a helyettesítés lehetőségét.

 

Dr. Illés Zsuzsa

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek