Frankfurti leves - Egészségséfünk receptje
Ez a leves nekem úgymond kettő az egyben. Egyes receptekkel ellentétben, én úgy kezdem el, mintha kelkáposzta főzeléket készítenék. Az eredmény így is nagyon finom, persze csak annak, aki szereti a kelkáposztát.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- fél fej közepes kelkáposzta
- 2-3 szem közepes burgonya
- 4 pár frankfurti virsli
- 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
- kis doboz tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só, bors
- kevés pirospaprika
- őrölt kömény
- majoranna
A kelkáposztát csíkokra vágjuk és egy fazékba feltesszük főni. Ekkor még nem sózzuk, az a lényeg, hogy felforrjon, és ezt a levet leöntsük róla. Utána ismét felengedjük vízzel, hozzáadjuk a burgonyát és a karikákra vágott virslit. Sózzuk, borsozzuk, és majorannát, fokhagymát, pirospaprikát adunk hozzá. Addig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. A lisztet elkeverjük kevés vízzel, majd amikor sima, hozzáadjuk a lisztet és tovább keverjük, hogy így is sima legyen. Amikor ezzel megvagyunk, behabarjuk vele a forrásban lévő levest.
Tipp! Főzelék főzésénél kevesebb vizet használjunk, és ne tejföllel habarjuk bel, hanem készítsünk egy rántást, és azzal sűrítsük. Ha hagyományosan szeretnénk elkészíteni a levest, először pirítsunk meg kevés szalonnát, majd adjunk hozzá aprított vöröshagymát, dobjuk rá a virslit, kicsit pároljuk meg, utána adjuk hozzá a káposztát, innen megegyezik a főzés menete.
Jó tudni! Azért kell felforralni a káposztát és leönteni az első vizet, mert így elveszíti puffasztó hatását. Ha vigyáznunk kell a szénhidrát és kalória bevitelre, a burgonyát ne tegyük bele, habaráshoz, rántáshoz használjunk szénhidrát csökkentett lisztet. én kipróbáltam, nem venni észre a különbséget.
MÉG TÖBB ÍNYCSIKLANDÓ RECEPT EGÉSZSÉGSÉFÜNKTŐL
Tápérték (100 g):
|
Kelkáposzta |
Burgonya (nyers) |
Pulyka virsli |
Tejföl 12, 5-os |
Energia |
27 kcal |
69 kcal |
273 kcal |
132 kcal |
Fehérje |
2,0 g |
1,6 g |
10 g |
3,0 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
25 g |
12,0 g |
Szénhidrát |
6,1 g |
15,7 g |
2 g |
3,4 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

