Francia mellimplantátumokat hívtak vissza

Francia mellimplantátumokat hívtak vissza

A Cereplas eszközeinek európai uniós megfelelőségi tanúsítványait is felfüggesztették.

Visszahívott a Cereplas nevű francia cég több, általa gyártott mellimplantátumot - írja a Magyar Nemzet hétfői száma az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalra (EEKH) hivatkozva.

A EEKH honlapján azt közölte, hogy a francia gyógyszerbiztonsági hatóság (ANSM) megállapította, a szóban forgó cég a gyártáskor bizonyos tevékenységeket nem az előírásoknak megfelelően végezett. Ezek között egyebek mellett a sterilizálási eljárás ellenőrzése, valamint az előállításnál használt berendezések minősítése szerepel.

Francia mellimplantátumokat hívtak vissza

Emiatt a ANSM felfüggesztette a Cereplas által gyártott mellimplantátumok és a hozzájuk tartozó, a műtétnél használt méretezők forgalomba hozatalát, exportálását, viszonteladását és használatát, amíg a termékek nem felelnek meg az előírásoknak. Emellett felfüggesztették az eszközök európai uniós megfelelőségi tanúsítványait is.

Az egészségügyért felelős államtitkárság tájékoztatást kért a gyártótól és a forgalmazótól a Magyarországon eladott eszközök darabszámáról - olvasható a lapban.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján azt írják, hogy a Cereplas által szolgáltatott adatok alapján az eddig beültetett implantátumok "biztonságos használata nem kérdőjelezhető meg", a cégnek nincs olyan bizonyítéka, amely miatt feltételezné, hogy a korábban felhasznált eszközöknek konkrét egészségügyi kockázata volna - írják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek