Formáld J-alakúra a gerinced, és elfelejtheted a hátfájást

Formáld J-alakúra a gerinced, és elfelejtheted a hátfájást

Talán nincs is olyan felnőtt, akinek ne fájna a háta, akár felül, akár a derékrésznél. Ugyanez a bennszülötteknél majdhogynem ismeretlen, de vajon miért?

2015.11.19

A természethez közel élő népeknél a hátfájdalom nemcsak ismeretlen, még idős korban is, de a gerincen sem látható semmiféle degeneráció nyoma.

Esther Gokhale, aki a szülés után maga is elviselhetetlen hátfájdalmakkal küzdött, és sérvvel meg is műtötték, úgy döntött, elege van a nyugati orvoslásból, és elmegy azok közé, akik nem is ismerik a gerincproblémákat, és kideríti, vajon mi a titkuk. A civilizációtól távol, Ecuador hegyei között, portugál halászfalvakban, és a Nyugat-Afrika elszigetelt falvaiban élő emberek máshogy állnak, sétálnak és ülnek, mint ahogy azt magunktól megszoktuk. Teszik ezt annak ellenére, hogy a növények gyűjtögetése, megmunkálása közben olykor napi nyolc órát is hajolnak, görnyednek, a vizet a fejükön cipelik, vagy órák hosszan ülnek a földön.

Formáld J-alakúra a gerinced, és elfelejtheted a hátfájást

Végül Gokhale eleget tanulmányozta a népeket ahhoz, hogy megkeresse a közös nevezőt: mindegyiküknek másmilyen formájú volt a gerince, mint a modern embereknek. A megszokott S-forma helyett a bennszülötteknek gerince J alakú, pontosan úgy, ahogy a gyerekeké, vagy a görög szobroké. Gokhale szerint ez az a forma, ami segít elkerülni a hátfájást, nagyon sok Leonardo da Vinci rajzon, és egy 1901-ben kiadott anatómia könyvben is megtaláljuk.

Esther elhatározta, hogy ő is J formára alakítja a gerincét, a kialakított gyakorlatsort pedig elkezdte megosztani másokkal. Aztán könyvet írt, és már olyan cégeknek tart előadást a helyes tartásról, mint a Youtube, a Google, vagy a Facebook.

A videót, amiben elmondja, hogyan csináld a Lemon oldalán nézheted meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek