Főnök, terhes vagyok!

Főnök, terhes vagyok!

A terhesség diszkriminációt szül a munkahelyeken. Hogyan és mikor mondjuk el a főnökünknek, hogy babát várunk?

A baba áldás a családban, de a terhesség alatt adódhatnak problémák, főleg a munkahelyen. Nehéz feladta kiválasztani, hogyan és mikor rukkoljunk elő a nagy hírrel a főnökünknek. A törvény ugyan szabályozza, az élet viszont módosítja a kismamákkal kapcsolatos szabályokat. Sajnos nem csak városi legenda, hogy a terhesség ténye egyes munkahelyeken diszkriminációt szül.

Titok

Nem ritka, hogy a munkáltató, már az állásinterjún kifaggatja a jelöltet a gyermekek számáról és a kollegina jövőbeni terveiről az utódokat illetően. Ez nem csak etikátlan, de jogsértő is. Akárcsak a munkahelyi diszkrimináció a babát váró alkalmazottal. Ezért sok nő titkolja a terhesség hírét, ameddig tudja.

Dilemma

Nincs előírva, hogy a kismamának mikor kellene közölnie a terhesség tényét a felettesével, viszont azzal számolnia kell, hogy addig a juttatásokat sem veheti igénybe. A valóságban viszont sok esetben utána sem.

Főnök, terhes vagyok!

A munkahelyi légkörtől függően az örömhír közlése a főnökkel megterhelő feladat, hiszen egyes vállalatok a várandós munkatársat felesleges koloncnak könyvelik el, aki ettől kezdve teher, ráadásul sajátos bánásmódot igényel. Pontosabban igényelne.

A szabály az szabály. Vagy mégsem?

A munka törvénykönyve egyértelműen leírja, hogy a terhesség alatt annak megfelelő munkakörülményeket kell biztosítani a babát váró munkatársaknak. Többek között mentesíteni kell a hosszú fizikai munka alól, a kémiai vegyszerektől vagy füstös légtértől is. Abban az esetben pedig, ha ez nem megoldható, fel kell menteni a munkavégzés alól.

Hűvös légkör

Sajnos sok esetben az alkalmazott csak egy apró por a gépezetben és ki van szolgáltatva a főnökség akaratának. A hír hallatán a munkahelyi légkör is fagyossá válhat, amit a megváltozott érzelmi és fizikai állapotban lévő hölgyek nem sokáig képesek elviselni. Kényszerlépésként sajátos indokkal táppénzre íratják magukat, ami szintén nem tekinthető a helyes megoldásnak.

Van más lehetőség?

A törvény a kismamák oldalán áll, így a határozott fellépés segíthet a kellemetlenségek megakadályozásában. A mi döntésünk, hogy meddig szeretnénk várni a hír közlésével, amelyet a munka körülményei szintén befolyásolnak. Ha viszont megtettük a megfelelő lépéseket ügyeljünk arra, hogy ne csak mi várjuk a segítséget a kollégáktól, hanem állapotunkhoz mérten, továbbra is igyekezzünk megfelelő munkaerőnek bizonyulni, így elkerülhető a feszültség.

Korrekt hozzáállás

Legyünk egyenesek és nyíltak a főnökünkkel. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, éreztessük vele, hogy tudatában vagyunk jogainknak. A határozott fellépés mellett erősítsük meg, hogy továbbra sem szeretnénk kivonni magunka a munkavégzés felelőssége alól. Bizonyos változtatások elkerülhetetlenek, de törekedjünk a kompromisszumokra, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek