Folyik rólad az izzadtság? Ezt teheted ellene!

Folyik rólad az izzadtság? Ezt teheted ellene!

Épp csak megmozdulsz, és már izzadsz is? Izgulsz egy kicsit, és azonnal átnedvesedik az inged? Nem is akarsz kezet fogni senkivel, mert biztosan izzadt a tenyered? Ráadásul nyáron, a melegben még elviselhetetlenebb az izzadás?

 

Az emberi bőrben négyzetcentiméterenként kb. 1000 verejtékmirigy található, legnagyobb számban a hónaljban, a talpon és a tenyéren, a lágyéktájon és a fejbőrben vannak jelen. Ezek gondoskodnak a szervezet hőszabályozásáról, egyes salakanyagok ürítéséért, és védenek a bőrfertőzések ellen. Működésük tehát nélkülözhetetlen, de ha fokozottan termelik a váladékot, kellemetlenséget okozhatnak. A fokozott verejtéktermelés, a hiperhidrózis hátterében állhat betegség (pl. ízületi gyulladás, pajzsmirigy-túlműködés, hormonrendszeri változás, idegrendszeri betegség), ezért ha elviselhetetlennek érzed, mindenképpen vizsgáltasd ki magad orvossal. Ha nem áll betegség az izzadás hátterében, egyes módszerekkel lehet csökkenteni az izzadást (pl. botox beinjekciózásával).

 

Folyik rólad az izzadtság? Ezt teheted ellene!

Természetes módszerek Az izzadás ellen hathatnak a természetes módszerek, például a hideg-meleg váltózuhany (lásd cikkünket itt), illetve a rendszeres szaunahasználat is. Bármilyen furcsa, de a rendszeres sport, amely extrém működésre készteti a verejtékmirigyeket, szintén használ a napközbeni izzadás ellen.

 

Így táplálkozz! A helyes étkezés szintén segíthet az izzadás megelőzésében: kerüld az erős, csípős, fűszeres ételeket, lehetőleg a zsíros fogásokat is mellőzd, ezek úgysem esnek jól nagy melegben. Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint tejtermékeket, ezek közül is lehetőleg a savanyítottakat (joghurt, kefir, túró, sajt) válaszd.

 

Sokan a zsályateára esküsznek izzadás ellen: minden reggel készíts egy literrel, és amint langyosra hűlt, fogyaszd el a negyedét. A maradékot oszd be egész napra, jótékony hatását kb. egy hét múlva érezheted.

 

Félelem ellen Vizsgázol, állásinterjúra mész, esetleg fontos tárgyalásod van? Amit hirtelen tenni tudsz, hogy felkészülsz: vigyél magaddal váltóinget, másik pólót. Hosszú távon a meditáció, az autogén tréning segíthet, ezekkel tudod kezelni a stresszt, és csillapítani az izzadást.

 

A megfelelő testápolás Az izzadtságnak akkor van szaga, ha baktériumokkal keveredik. Ezért ha tudod magadról, hogy izzadásra hajlamos vagy, zuhanyozz naponta többször, borotváld le nyugodtan a szőrödet a hónaljadról (vagy az egész testedről), ezzel is csökkented a kellemetlenségeket.

 

Találd meg a számodra megfelelő dezodort, lehet, hogy nem is a legillatosabb válik be. A patikában kapható deók biztosan hatásosak, és nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagokat. Ne hordj műszálas ruhákat, természetes anyagokat válassz, pamutot, lenvásznat. A cipőd is legyen megfelelően szellőző, nehogy befülledjen a tapad.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek