Fokozzák az immunitást: narancs, citrom, grépfrút, kivi

Fokozzák az immunitást: narancs, citrom, grépfrút, kivi

A legjobb, amit tehetünk az egészségünkkel, ha mindig szezonális gyümölcsöket fogyasztunk, erre azonban télen kevesebb lehetőségünk van. Most olyan téli gyümölcsök kerülnek terítékre, amelyek a lehető legtöbb tápanyagot biztosítják számunkra a téli hónapokban, így sokkal kevesebb esélyünk lesz a felső légúti és egyéb, például a fertőző megbetegedésekre.

Egészségmegőrzés, hidratálás

Ezek a gyümölcsök sok C-vitamint tartalmaznak, amelyek fokozzák az immunitást, növelik a szervezetben az antioxidáns-szintet, illetve jót tesznek a bőr, az agy és a szív egészségének. A-vitaminban is bővelkednek a téli gyümölcsök, amelyek elsősorban a bőr egészségének megőrzését segítik, ami nagyon lényeges, hiszen a téli hónapokban a bőrünk hajlamos a kiszáradásra. A gyümölcsök rendszeres fogyasztásával belülről is hidratálják a bőrünket, de remek pakolásokat is készíthetünk belőlük.

A téli gyümölcsök csordultig vannak flavonoidokkal és polifenolokkal, amelyek rendkívül jó hatást gyakorolnak a kognitív egészségre. Olyan ásványi anyagokat ‒ a C-vitamint mellett ‒ is tartalmaznak, amelyek együttesen segítenek a csontok erősítésében. Ezen kívül segítenek megemelni a szervezetben a citrátszintet, így kisebb a kockázata a vesekő kialakulásának.

Fokozzák az immunitást: narancs, citrom, grépfrút, kivi

Fedezhetjük a napi vitaminszükségletet!

A gyümölcsök közül ki kell emelnünk a narancsot, amely nemcsak C-vitaminban bővelkedik, hanem például flavonoidokban is. Ilyen a heszperidin, amely rendkívül jót tesz a keringésnek.

A mandarinban is nagyon sok a C-vitamin. Már egy közepes méretű mandarin elfogyasztásával is fedezzük a napi C-vitamin-szükségletünk mintegy 25 százalékát.

A téli gyümölcsök közül kiemelkedő szerepe van a grépfrútnak is, amelynek nemcsak a C-vitamin-tartalma magas, de sok A-vitamint is tartalmaz. Ezen kívül olyan fitokemikáliákban is bővelkedik, mint a likopin, a béta-karotin, a limonin és flavonoidok.

A citromot és a lime-ot ritkán fogyasztjuk önmagukban, de csodálatos ízesítői lehetnek a gyümölcs- és zöldségleveknek, és ezzel is sok tápanyagot vihetünk be a szervezetünkbe. Flavonoidokban, például kvercetinben és heszperidinben is bővelkednek.

A kiviről se feledkezzünk meg, hiszen már egyetlen kivivel fedezni tudjuk a napi C-vitamin-szükségletünket. Emellett E-vitaminban és K-vitaminban is gazdag.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek