Fokozatos visszaállás a megszokott étkezésre

Fokozatos visszaállás a megszokott étkezésre

Ennyi finomság elfogyasztása után nem csoda, ha felszedünk valamennyit az ünnepek alatt, egyes becslések szerint egy átlagember akár 6000 kalóriányi ételt-italt is elfogyaszt egy karácsonyi nap alatt, ami több, mint a háromszorosa a nőknek ajánlott kalóriamennyiségnek. Bár a kóros elhízást nem ezek a felszedett dekák okozzák, de ha nem sikerül januárban megszabadulni tőlük, az évek során akár több kiló felesleget is jelenthetnek. Ezért annak ellenére, hogy jó gasztronómiai élményekkel kényeztetni magunkat az ünnepek alatt, érdemes ezt okosan, odafigyelve tenni.

A karácsonyi bőséges vacsorát a keresztény kultúrkörben egy böjtösebb, szerényebb időszak előzte meg. Az advent a készülődés ideje, ezalatt bár laktató fogások kerültek az asztalra, a húsos, gazdagabb fogásokat szentestére tartogatták.

Bőség, gazdagság
A mai jellegzetes karácsonyi menü több kulturális hatás keveréke, nemcsak a vallás, de a népszokások, illetve a környező népek hagyományai is érződnek rajta. Nagyanyáink idejében még minden ünnepi asztalra sertés került, ez a néphit szerint ugyanis fejlődést jelentett, míg a szárnyas szegénységet, hiszen „elkaparta a szerencsét”. Ma már, köszönhetően az angolszász hatásnak, sok helyen a pulyka a menü legfontosabb eleme, illetve a hal, ami viszont gazdagságot jelent. A magyar karácsonyok kötelező eleme a (savanyú) káposzta.
Sok pénzt remélünk a babtól, borsótól, töktől, vagy a bejgli legfontosabb alapanyagától, a máktól is, míg a lencsét újévre tartogatjuk, ugyanezen megfontolásból. A dió, az alma szezonalitása miatt került eredetileg a menübe, de ma már nélkülözhetetlen része az ünnepi vacsorának.

Ünnepi egészség

Az egészséges táplálkozást természetesen befolyásolja a mennyiség és a minőség. Az ünnepek alatt a mennyiségi korlátok megtartása nyilván nehezebb, mint egyébként. Például a töltött káposzta ugyanúgy elkészíthető sovány pulyka- vagy csirkehúsból, mint félzsíros vagy zsíros sertésből.

Többször keveset
Hajlamosak vagyunk arra, hogy ez alatt a pár nap alatt mindenből, ami az asztalra kerül, jól belakmározzunk, és persze utána jelentkeznek a vele járó problémák is, mint pl. a gyomorrontás, az epeköves roham és a sokak által rettegett súlyfelesleg. Ezeket a kellemetlen következményeket megelőzni sokkal könnyebb, mint a már kialakult tüneteket megszüntetni.
Az ünnepi étkezések alkalmával érdemes még szem előtt tartani azt, hogy e pár nap alatt is ajánlatos naponta többször és keveset enni, de törekedjünk legalább a reggeli, ebéd és vacsora megtartására. Semmiképp sem ajánlatos ilyenkor kihagyni a reggelit és az ebédet, hogy majd jó éhesen belakmározhassunk az ünnepi vacsorából.Fokozatos visszaállás a megszokott étkezésreFokozatos visszaállás
A karácsonyi bőséges, zsíros, fűszeres ételek fogyasztása egyaránt kiváltója lehet a gyomorrontásnak és az epeköves rohamnak. Ha ezek bekövetkeznek, a bőséges lakmározást egy napra mindenképp fel kell függeszteni, és az alábbi diétát követni:
- A következő szakaszban már fogyaszthatunk nyers almát, amelynek pektintartalma nyugtatólag hat a gyomor nyálkahártyájára, vizes burgonyapürét, héjában főtt vagy sült burgonyát, főtt rizst, reszelt sárgarépát, kétszersültet, ropit, háztartási kekszet. Ügyeljünk arra, hogy ezekből mindig csak kis mennyiségeket együnk.
-Ha már jobban érzi magát, fogyaszthat sovány húsokat (csirke, pulyka), zsírszegény savanyított tejtermékeket, zsenge zöldfőzeléket.

A zsiradékok visszavezetése az étrendbe mindig nagyon óvatosan és fokozatosan történjen!
Érdemes pár szót a sportolásról is szólni. Ez lehet egy kis séta, hógolyózás vagy szánkózás. Napi 1/2-1 óra testmozgás segít bennünket annak megelőzésében, hogy karácsony után félve álljunk a mérlegre.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek