Fogyni akarsz? Nem a mozgás a legfontosabb!

Fogyni akarsz? Nem a mozgás a legfontosabb!

Aki fogyni akar, annak a helyes étrend fontosabb a testmozgásnál - írta három tudós a British Journal of Sports Medicine című szaklap aktuális számában.

2015.04.24

Tanulmányuk a mozgásszegény életmód és az elhízás összefüggésének "tévhitét" kívánta eloszlatni. "A helytelen étrendet nem lehet lefutni" - idézte a The Daily Mail Aseem Malhotra kardiológus szavait.

A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú eszköze a súlyos krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a demencia megelőzésének.

Fogyni akarsz? Nem a mozgás a legfontosabb!

A kutató szerint a cukor és a szénhidrátok túlzott fogyasztásának számlájára írható az elhízás: "a kalóriadús étrendek több egészségügyi problémát okoznak, mint a mozgásszegény életmód, az alkohol és a dohányzás együttvéve".

Manny Noakes, az ausztrál kormány tudományos intézetének (CSIRO) kutatási igazgatója szerint azonban ugyanilyen tévhit az is, ha a cukrot és a szénhidrátokat tartják az elhízás egyedüli okozójának.

"Az ausztrálok több mint 30 százaléknyi energiatöbblete a kényeztető ételekből származik, amelyek közül soknak lehet magas a cukor- és szénhidráttartalma, ám sok az olyan is, amelyben rengeteg a zsír és a só" - magyarázta.

Hozzátette: az egészséget és a jó közérzetet nem lehet úgy elérni, hogy egyetlen tápanyag elhagyására koncentrálunk, és a testmozgás sok előnnyel jár, ám ez inkább a fogyással elért testsúly megtartásában segít, nem a súlyvesztésben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek