Fogkrémek, avagy a ragyogó mosoly titka

Fogkrémek, avagy a ragyogó mosoly titka

Legtöbben szabályos, ragyogóan fehér fogsorra vágyunk. De vajon elég időt és energiát fordítunk a megfelelő szájápolásra, fogaink egészségének megőrzésére? A különböző ínybetegségek, a fogszuvasodás népbetegségnek számít Magyarországon.

Míg csábító, ellenállhatatlan mosolyról ábrándozunk, addig a statisztikai adatok kiábrándító képet festenek a lakosság szájhigiéniás állapotáról. A magyarok évente kb. 1,4 tubus fogkrémet és 0,7 darab fogkefét vásárolnak fejenként, a fejlett országokban azonban ez az arány jóval magasabb 8-10 doboz fogkrém és legalább négy darab fogkefe évente.

Ma már igen széles a szájápolási termékek palettája, sokféle fogkrém közül válogathatunk, a választásnál egyéni igényeink mellett azonban érdemes elsődlegesen szem előtt tartani fogaink meglévő egészségi állapotát. Nem mindegy ugyanis, hogy fogaink mennyire hajlamosak a szuvasodásra, fogkőképződésre, vannak-e ínyproblémáink, dohányzunk-e, rendszeresen szedünk-e gyógyszereket, küszködünk-e fognyak-érzékenységgel. E szempontok figyelembe vételével találhatunk rá a számunkra legmegfelelőbb fogkrémre.

Mit kell tudni a fogkrémekről?

A fogpaszták elsődleges feladata, hogy védje fogainkat a különböző ínybetegségekkel és a fogszuvasodással szemben. Bár sokféle fogkrém létezik, de fő összetevőik azonosak.

Ilyen összetevők, komponensek:

1. Az abrazív anyagok (kálium-karbonát, kalcium-foszfát, aluminiumoxid stb.), amelyek növelik a fogkefe dörzsölő hatását, ezáltal hatékonyan eltávolítják a fog felszínéről az elszíneződéseket.

2. Felületaktív anyagok (szappanok, zsíralkohol-szulfonátok) elősegítik a lepedék eltávolítását.

3. Oldószerek (víz, glicerin, stb.) és stabilizáló anyagok (olajok, zselék stb.) a fogkrém állagát biztosítják.

4. Ízesítő anyagok (mentol, menta stb.) kellemes leheletet, hűsítő érzést biztosítanak.

5. Fluor, antiszeptikus kémiai anyagok. A legtöbb fogkrém tartalmaz valamilyen fluor vegyületet. A fluorid megakadályozza a fogzománc ásványi anyagainak kiválását, és jelentős szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében. A fluor többféle formában található meg a fogkrémekben, pl. nátriumfluorid (NaF), nátrium monofluorfoszfát (SMFP), stb.

A nátrium monofluorfoszfát önmagában, vagy nátrium fluoriddal a fogpaszták legfőbb hatóanyaga. Bár a fluor hasznos összetevője a fogkrémeknek, más komponensekhez hasonlóan okozhat egyéni érzékenységet. Ebben az esetben érdemes szakorvos tanácsát kérni a megfelelő fogkrém kiválasztásához.

Naponta hányszor mossunk fogat, milyen a helyes fogmosás?

Minden étkezés után fogat kellene mosni, de a gyakorlatban ez nem mindig kivitelezhető. Fogaink egészségének megőrzése érdekében azonban a napi háromszori fogmosás elengedhetetlen.

Az alapos szájápolás több percet vesz igénybe. A fogmosást mindig az alsó fogsorral kezdjük, hátulról előre haladva, körkörös mozdulatokkal először a fogak külső, majd belső oldalát tisztítsuk meg. A fogkefét ne nyomjuk rá túl erősen a fogakra, mert a durva csiszolás megsértheti a zománcot és az ínyt.

Milyen gyakran cseréljünk fogkefét?

Háromhavonta mindenképpen érdemes fogkefét cserélni. Az elhasználódott fogkefe már nem tisztít megfelelően, a szétálló sörtéken felszaporodnak a baktériumok, emellett felsérthetik az ínyt és a fogfelszínt is.

Milyen a jó a fogkefe?

A fogkefeválasztásnál mindenképpen vegyük figyelembe a száj felépítését, a fogak elhelyezkedését. A jó fogkefével elérhető a fogsor teljes felülete. Inkább a kisebb fejű fogkeféket részesítsük előnyben, mert ezekkel könnyebben elérjük a hátsó fogakat is. A flexibilis fejű fogkefék is ezt a célt szolgálják, megkönnyítik a nehezen hozzáférhető helyek tisztítását.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek