Focaccia - Egészségséfünk receptje
A focaccia a mediterrán konyha egyik jellegzetes kenyérfajtája. Én azért szeretem, mert ugyanúgy, mint a pizza, ez is számtalan módon variálható. Én most az alapreceptet adom meg.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl meleg víz
- pici cukor
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál oregano
- olaj
A cukrot elkeverjük 0,5 dl meleg vízben, és ebben futtatjuk fel az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba tesszük és elkeverjük a sóval, oregánóval. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és kb. 10 perc alatt rugalmasra dagasztjuk. cipóvá formázzuk, megkenjük olajjal és kb. 1 ½ órán át kelesztjük, amíg kb. kétszerese nem lesz. Kiolajozunk egy nagy sütőtepsit (25x38), a tésztát ebbe simítjuk bele. Megkenjük olajjal és 30 percig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp! Ha nem mediterrán ízesítésűt szeretnénk, akkor az oregánót hagyjuk ki. Viszont készíthetünk fokhagymás olajat, és azzal kenhetjük meg.
Jó tudni! A cukorbetegek, diétázók próbálják szénhidrát csökkentett lisztből készíteni.
Még több izgalmas recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
|
Búza fehérliszt |
Fokhagyma |
Olíva olaj |
Energia |
370 kcal |
149 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
6,3 g |
0 g |
Zsír |
1,3 g |
0,5 g |
100 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
33 g |
0 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

